A hit fényei – Kiállítás a rövidesen akadálymentessé váló Iparművészeti Múzeumban

Létrehozás: 2011. szeptember 16., 15:15 Legutolsó módosítás: 2011. szeptember 16., 15:16

Budapest – A zsidóság és a kereszténység fénnyel kapcsolatos szakrális tárgyait állítja a középpontba A hit fényei – Menóra és örökmécses című, péntektől látogatgató kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban (IMM), amely október közepéig részleges akadálymentesítésen esik át. Forrás: MTI

A Szakrális művészetek hete programsorozathoz kapcsolódó tárlaton megtekinthető lesz a Lajta Béla által a Salgótarjáni úti zsidó temető számára 1908-ban tervezett, frissen restaurált nagy menóra - tájékoztatta az MTI-t az Iparművészeti Múzeum. Mint a közlemény emlékeztet, az eredeti menóra a zsidó nép vándorlása idején a szövetség sátrában, a frigyláda mellett állt, majd a jeruzsálemi Templom szentélyében helyezték el mint az egyetemes világosságot megjelenítő jelképet, amely utalt az égő csipkebokorban Mózesnek megjelenő Teremtőre.
A szeptember 25-ig látogatható kiállítás másik fókuszában a római katolikus templomokban alkalmazott, a tabernákulumhoz tartozó örökmécses jelenik meg: egy Steindl Imre által tervezett, Jungfer Gyula által kivitelezett mű, kiegészítve mintegy ezer év liturgikus gyertyatartóival.
Szeptember 19-től részleges, de a mozgássérülteket, a vakokat és gyengénlátókat, valamint a siketeket és hallássérülteket egyaránt érintő akadálymentesítési projekt veszi kezdetét az Üllői úti Lechner-palotában.
Mint Siklós Péter főigazgató-helyettes pénteken az MTI-nek elmondta, a 28,8 millió forint összértékű, EU-forrásból lebonyolítandó projekt közbeszerzési eljárása a szerződések aláírásával hétfőn lezárult, a kivitelezés pedig a tervek szerint október közepéig tart majd.
A munkálatok során a Hőgyes Endre utca felől alakítanak ki bejáratot a mozgássérült látogatók számára két parkolóhellyel. A kerekesszékek szállítására alkalmassá tett teherlift segítségével innen válik lehetővé a kiállítóterek és egyéb kiszolgáló helyiségek megközelítése, ezen felül az első emeleten akadálymentes illemhelyet is kialakítanak.
A vakokat és gyengénlátókat többek között tapintható térkép, a padlóra ragasztott vezetőcsíkok, továbbá kontrasztos és Braille-írásos feliratok segítik, míg a nagyothallók számára indukciós hurkok segítségével válnak könnyebben hozzáférhetővé a szükséges információk a kiállítóterekben. Siklós Péter elmondása szerint az indukciós hurkok irányított módon erősítik fel a külvilág zajait, így a hallássérült látogatók saját hallókészülékükön követhetik a tárlatvezetéseket.
Mint a főigazgató-helyettes hangsúlyozta, az épület és a kiállítások teljes akadálymentesítése hosszabb folyamat, ezért azt a most futó projekt tapasztalatainak felhasználásával a továbbiakban is folytatni kívánják.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben