„Pünkösdváró” – Ikonkiállítás és az egyházak ünnepi viseleteinek bemutatása

— Felvéve: , , , ,
Létrehozás: 2010. május 20., 10:19 Legutolsó módosítás: 2010. május 20., 10:20

Nagyrábé – „Pünkösdváró” címmel került sor május 19-én, szerdán este egy ikonokat és ünnepi liturgikus öltözeteket bemutató kiállítás megnyitására a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtárban. Forrás: Magyar Kurír / Kanyó Árpád

A tárlat első része Pop Cosmin Florentin zsákai román ortodox paróchus ikonképeit mutatja be, aki immár két évtizede ikonfestőként is tevékenykedik. Megnyitó beszédében a művész ismertette az ikontisztelet teológiájának alapvonásait, és megállapította: „Az ikonfestészet hitvallás Krisztus megtestesüléséről.” Beszámolt arról is, hogy néhány fára festett ikonja mellett munkássága inkább az üvegikon-festészethez kötődik, mely egyaránt kedvelt az erdélyi román ortodox és görög katolikus egyházban egyaránt.

A kiállítás második része a történelmi egyházak istentiszteleti öltözékeit tárja a nagyközönség elé. A román ortodox egyház istentiszteleti öltözékei mellett helyt kapnak a görög katolikus, valamint a római katolikus és a református egyház papi viseletei is. A felsorolt egyházak képviselői rövidebb előadásban ismertették hagyományaikat, szertartási öltözékeik szimbolizmusát, azok színeinek sokrétű értelmezését.

A református egyházi ruházatról Michels Richárd tartott ismertetést, amelyből kiderült, hogy a XVIII. század végén született egy zsinati határozat a lelkészek ruhaviseletéről. Az előadó érdekességként megemlítette, hogy a protestáns lelkészek ismertetőjegye bizonyos korszakokban kifejezetten a bajusz, majd a szakállviselet volt. Kifejtette, számukra a testet eltakaró lelkészi öltözet annak jele, hogy nem az azt viselő ember személye, hanem Isten „ügye” a fontos.

A római katolikus viseletet Kerekes László berettyóújfalui plébános mutatta be. A tárlaton kiállított papi öltözet a régi rítus egyik miseruhája, melynek liturgiatörténetéből sok érdekes momentumot felvillantott, közérthetően értelmezve a liturgikus színek szimbolikáját is. Az ikonfestészetre utalva említette a stóla viselésének kettős formáját, mely egyik felöltési formájában hasonlítható az ikonokon megjelenő omofórion alakjához.

Az ortodox és a görög katolikus egyház szent öltözeteiről Pop Cosmin Florentin ortodox paróchus és Kanyó Árpád pocsaji görög katolikus áldozópap beszélt, aki a bizánci liturgiakommentárok és „Az áldozópapok asztali könyve” egyik írása alapján beszélt az öltöztek értelmezéséről és a színek szimbolikájáról. Az előadó kiegészítette mondandóját a román ortodox liturgikus gyakorlat érdekes színfoltjaival, valamint beszélt az öltözködési imádságokról.

A tárlatot, amely június 17-ig látogatható Nagyrábén, néhány liturgikus könyv és fotó is gazdagítja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben