Vallásközi művészakció: Az Ábrahám-karaván Pécsre érkezett a kultúra angyalával

Létrehozás: 2010. május 07., 12:24 Legutolsó módosítás: 2010. május 07., 12:30

Pécs – A három kulturális fővárost, Essent, Pécset és Isztambult vallások közötti művészakció köti össze 2010. május 3. és 31. között. A középpontban egy 1,5 méter átmérőjű nemesacél kerék áll, amelyen a három monoteista vallás szimbóluma – a keresztények keresztje, a zsidóság Dávid csillaga és az iszlám félholdja – látható. A kultúra angyala nevű művészeti alkotás 2010. május 5-én érkezik Pécsre, az Ábrahám-karavánnal. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: engel-der-kulturen.de

 
 
Vallásközi művészakció: Az Ábrahám-karaván Pécsre érkezett a kultúra angyalával

A kultúra angyala nevű művészeti alkotás

Az Ábrahám-karaván és a kultúra angyala

Az Ábrahám-karaván elnevezésű akció egy Európa számos nagyvárosán keresztül vezető zarándokút. Az evangélikus és katolikus egyház számos képviselője, valamint Essen polgármestere, Reinhard Paß (SPD) 2010. május 3-án, ünnepélyes keretek között útjára bocsátották a kereket. A tárgyat magát, Gregor Merten és partnere, Carmen Dietrich művészek készítették és projektjüknek a kultúra angyala elnevezést adták.

„Szeretnénk kihasználni az alkalmat arra, hogy a különböző vallású embereket arra bíztassuk, hogy folytassanak egymással párbeszédet” – vallják a művészek, akiknek nem titkolt szándéka az sem, hogy ezzel a toleranciát és egymás megértését hirdető szimbólummal összekapcsolják egymással a 2010-es év Európa Kulturális Fővárosait.

„Projektünk a társadalom különböző csoportjai és vallási közösségei által folytatott párbeszédet szimbolizálja, amely a toleranciával kapcsolatban tiszta képet rajzol és a társadalmi cselekvésre ösztönöz. Ezt a képet, amelynek belsejében az angyal alakja rajzolódik ki, különböző művészeti akciók fognak formába önteni” – magyarázták a művészek.

Az északrajna-vesztfáliai parlament elnök asszonya, Regina van Dither útjára bocsátva a projektet így vallott: „Az Egyesült Európa gondolata nem három külön esemény keretében, hanem egy egymással összekapcsolódó projekttel valósul majd meg 2010-ben a kulturúlis fővárosokban: Ruhr.2010, Pécs.2010 és Istanbul.2010 az Ábrahám-karavánnal és a kultúra angyalával lesz valóban összekapcsolva egymással. Kultúra angyala – micsoda csodálatos név ez egy művészeti projekt számára. Ez kultúrákon és vallásokon átível, a toleranciát és egymás megértését hirdeti és a közös társadalmi cselekvést konkrét lépésekkel és szimbólumokkal élénkíti fel. Ezért örülök annak, hogy a projekt védnöke lehetek!” – magyarázta Regina von Dinther.

Milyen művészeti akciók voltak és lesznek majd az út közben? 

A Pécsre, majd Isztambulba tartó úton a résztvevők megállnak többek között Augsburgban, Szarajevóban, és Belgrádban is. A projektet a rajnai és vesztfáliai protestáns tartományi egyházak, az esseni és münsteri katolikus püspökség és a török Vallási Iszlám-Török Unió is támogatja. A gyerekek és fiatalok számára különböző rendezvényeket szerveznek a kultúrák és vallások jegyében.

1. Készítenek majd egy homokképet is. Ehhez az oldalára fordítják majd a kereket, a belsejét fehér kvarchomokkal töltik meg és végül a szobrot egy óriási mágnes segítségével újra felállítják, a földön pedig ott marad a homok lenyomata.

2008. novemberében, a birodalmi pogrom 70. évfordulóján, a művészek Kölnben szimbolikusan összekötötték egymással a dómot, a zsinagógát és egy mecsetet és a kerek szobrot az egyik Istenházától a másikig tolták. Mindegyik előtt egy ilyen homokképet hagytak, a homokot végül összeseperték és a további akciók során mindig újra és újra ezt a homokot használják fel.

2009. májusában a szobrot gyalog, kézzel görgették Kölnből Essenbe és itt is készítettek ilyen homokképeket.

2. Intarziákat is alkotnak majd a földre. A kultúra angyala nevű szobrot fémből elkészítik és kékre színezett speciális betonba helyezik, majd alumínium kerettel a földhöz szögezik. Ezeket a jeleket iskolákban és nyilvános helyeken állítják fel. Németországban a Ruhr.2010 program keretein belül, a művészek kovácsokkal együtt a következő helyre szánt jelképet mindig előre készítik el. Ezeket az akciókat főleg a Ruhr-vidék UNESCO iskoláiba szervezik meg. A kiöntés során kieső belső angyalokat egymásra rétegezik majd, és ebből létrehozzák az úgynevezett Ábrahám-oszlopot, amelyet a tervek szerint majd Jeruzsálemben állítanak fel. Az Ábrahám-karaván útja során érintett városokban elkészítik a homokképet, az intarziát, lehetőség szerint valamelyik Isten háza előtt. 

Mi a célja az akciónak? 

„Az akciónak képileg, láthatóan és kézzel foghatóan kell megjelenítenie azt, hogy senkinek, egyetlen csoportnak sem lehet a körből kiválnia, anélkül, hogy a közös jövő hosszú távúan ne sérülne meg és ezzel az idegengyűlölet ellen is irányt mutat” – magyarázta a projekt egyik vezetője, Rudi Löffelsend.

Ábrahám az elfogadás, és a megértés szimbolikus alakja, aki a zsidók, keresztények és muszlimok közös őse. Az Ábrahám-karavánnal minden generáció, kultúra, vallás és miliő emberei összefoghatnak és összekapcsolódhatnak egymással, és így aktívakká válhatnak. „Sokrétű kapcsolatok alakulhatnak ki és közben a kultúra angyalának üzenetét továbbadhatjuk: kulturális fővárosról kulturális fővárosra, keresztények, muszlimok és zsidók között, szomszéd országról szomszéd országra vándorolva hirdetjük üzenetünket” – mondta Hartmut Dreier.

„A béke nyomát kell lefektetni és ez jelet mutat majd azokban az országokban is, ahol pár évvel ezelőtt még a különböző vallásokhoz tartozók és népcsoportok erőszakos cselekedeteket hajtottak végre egymás ellen. Ennek a határokon átívelő művészeti akciónak az a célja, hogy az embereket tudatosítsa arról, hogy egymáshoz tartoznak, és közösen kell cselekedniük ahhoz, hogy erősek legyenek” – így Hartmut Dreier.

Az akció szlogenje a következő: Egy világban élünk. Békében élünk egymással és kölcsönösen teret engedünk egymásnak a kibontakozásra. Egymással kapcsolatban vagyunk és a jövőnket csak együtt és csak békésen képzelhetjük el.

A pécsi program

2010. május 5-én 12:00 és 15:00 óra között a szimbólum egy-egy homoklenyomata készül el Pécsett, ezzel is jelképezve a különböző vallások békés egymás mellett élését. Az akció 12:00-kor kezdődik a Székesegyház előtt, ahol a részvevők elkészítik a térkövezetre a szimbólum egy homoklenyomatát, amelyet utána a Kórház térre, a Jakovali Hasszán pasa dzsámihoz görgetnek, majd a következő helyszín a Kossuth tér lesz. Mindhárom esetben az egyházak képviselői fogadják az alkotókat.

2010. május 6-án 12:00 órakor az Ágoston téren a városvezetés és a három egyház képviselőinek részvételével kiöntik a szimbólum fémöntvény változatát is a térkövezetbe és a szervezők átnyújtanak a városnak egy oklevelet.

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben