Szeretettel, szorgalommal szolgál

Létrehozás: 2012. október 08., 13:04 Legutolsó módosítás: 2012. október 08., 13:10

A könyvtári szakma és az olvasók szolgálatáért kifejtett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréséül a Tolna megye kiváló közalkalmazottja kitüntetést vehette át Antal Mária, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium szellemi műhelyének gondozója a közelmúltban tartott megyenapon. Forrás: teol.hu, szöveg: Vizin balázs

„Én csak végzem a dolgomat, azt, amit több évtized elteltével is szívesen teszek; a könyvtárosság egy olyan szolgálat, amelyet nem csak a hivatástudat, hanem a szeretet éltet, s amiért nem vár dicséretet az ember, talán ezért is jelentett nagy örömet számomra a díj” – vélekedett Antal Mária. Megszokott közegében, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium bibliotékájában beszélgettünk a Tolna megye kiváló közalkalmazottja kitüntetést kapott könyvtárossal.

„Kis híján lemaradtam a szekszárdi díjátadóról, mert abban az időpontban a Bonyhádi Öregdiák Szövetség elnökeként egy kölesdi eseményre is meghívást kaptam. De Ónodi Szabolcs, gimnáziumunk igazgatója segítségemre volt, és tolmácsolta gondolataimat a kölesdi programon” – idézte fel arra utalva, hogy összefogással, közös célokkal minden nehézség áthidalható. Mint elmesélte, ezt eddigi pályája során már számtalanszor megtapasztalta.

Az elmúlt évtizedekben többször találkozott azzal a vélekedéssel, hogy a Gutenberg-galaxisnak (a nyomtatott könyvnek) leáldozott, az elektronika térhódítása megállíthatatlan. Szerinte is van igazság ebben, de azért árnyaltabb a kép: a könyvtár varázsát, egy új kiadvány kézhezvételét nem lehet pótolni, még csak összehasonlítani sem egy internetes adatbázissal. „Mindkettőnek megvannak az előnyei és természetesen a hátrányai is, nekünk, könyvtárosoknak az a feladatunk, hogy az egészséges egyensúlyra hívjuk fel az olvasók figyelmét. 

Aki olvas – folytatta – az mindig egy kicsit többre lesz képes azokkal szemben, akik nem forgatják rendszeresen a könyveket. A hivatásunk szépségéhez, nehézségéhez tartozik, hogy az adott társadalmi normák útvesztőiben rávilágítsunk az emberek számára azokra az utakra, amelyek az olvasás szeretetéhez vezetnek – hangsúlyozta a kitüntetett. Ez sokszor nem egyszerű és jól kell viselni a kudarcokat is, de a pozitív visszajelzések erőt adnak a folytatáshoz.”

Antal Mária úgy fogalmazott, már az is nagy eredménynek számít, ha valakit rendszeres könyvtárlátogatóként köszönthet, hiszen csak ebben az esetben nyílik lehetősége megismerni az érdeklődési körét, és a jövőben annak megfelelő köteteket ajánlani figyelmébe. – A cél szentesíti az eszközt: hiszek abban, ha egy kevésbé magasztos irodalommal be tudom csábítani az intézmény falain belülre a diákokat, akkor előbb-utóbb igénylik majd a tartalmasabb gondolatiságot közvetítő kiadványokat is. A Petőfi gimnáziumban az a tapasztalatom, hogy a kötelező olvasmányokon túl, más, fajsúlyosabb könyveket is levesznek a polcról a növendékek – fűzte hozzá.

Ezt a szemléletet képviselve dolgozott eddigi munkahelyein is. A főiskola elvégzését követően a bonyhádi bibliotékához került, amelyben 1988-ig a gyermekkönyvtárosi feladatokat látta el. Egy rövid kitérő erejéig a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában tevékenykedett, majd 1993-ban felkérték a városi könyvtár vezetésére, amelyet 2006-ig, a Petőfi gimnáziumba kerüléséig irányított. A városi könyvtárban töltött éveire utalva leszögezte, mindvégig feladatnak tekintette az igazgatást és nem pozíciónak. Illetve azt, hogy az intézmény – amely már tíz éve Solymár Imre nevét viseli – meghatározó kulturális központ legyen a Völgységben, s hogy ott az olvasó és a könyvtárosok is jól érezzék magukat.

Erőfeszítéseik mellé eredmény is társult. – Nehéz és fáradságos út vezetett odáig, hogy 2005-ben, mintegy háromezer intézmény közül kiérdemeltük „Az év könyvtára” címet. Nekem és a munkatársaimnak egyaránt jó visszaigazolás volt arra, hogy az 1993-ban átvett, nehéz helyzetben lévő könyvtárból Magyarország egyik legjobban működő bibliotékája lett a miénk – emelte ki Antal Mária. Azt is megtudtuk tőle, hogy a cím elnyerésére pályázni lehetett, esetükben döntő fontossággal bírt a 2001-től minden évben megtartott Völgységi Könyvfesztivál, amely időközben a Dél-Dunántúl meghatározó kulturális eseményévé nőtte ki magát.

Névjegy

Egy felnőtt fiú édesanyja, hobbija az olvasás, a filmnézés, és a barátaival is előszeretettel tölti szabadidejét. A bonyhádi képviselő-testület 2006-ban Perczel-díjjal ismerte el példás munkáját, legutóbb pedig a Tolna megye kiváló közalkalmazottja kitüntetést vehette át a megyenapon.

Antal Mária Dunaszentgyörgyön született 1952-ben. A bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Iskola elvégzése után a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségizett, a Berzsenyi Dániel Főiskolán népművelő-könyvtáros szakon szerzett diplomát, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig kulturális menedzser képesítést. A Botond Cipőgyár volt az első munkahelye, amelyet a nagyközségi tanács, a bonyhádi bibliotéka, a Vörösmarty iskola, majd ismét a Solymár Imre Városi Könyvtár követett, jelenleg pedig a Petőfi gimnázium szellemi műhelyének gondozója.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben