Szakíts, ha tudsz – szombathelyi színdarab Trianonról

Létrehozás: 2012. június 11., 09:02 Legutolsó módosítás: 2012. június 12., 13:48

Szombathely – A Reményik Sándor Általános Iskola „Szakíts, ha tudsz!” címmel színdarabot készített Trianonról, amelyből azóta a várpalotai Trianon Múzeum kérésére DVD is készült. Az előkészületekről és a darab jövőjéről az iskola igazgatóját, Sátory Károlyt kérdezte a westindex.hu. Forrás: westindex.hu, fotó: Cseh Gábor

– 2010-ben döntött úgy a Magyar Országgyűlés, hogy június 4-e a nemzeti összetartozás napja, de a Reményik Sándor Általános Iskolában már hosszú ideje hagyomány, hogy megemlékezést tartanak e napon.

– Igen, hisz Reményik a nevünk. Reményik Sándor kint született, kint élt, és erősen megrázta a trianoni tragédia őt is, mint akkor élő magyart. A név kötelez minket, már akkor is ünnepeltünk, amikor még szó sem volt a nemzeti összetartozás napjáról. A 90 éves évforduló alkalmából kértem meg a művészeti vezető tanárnőnket, hogy egy ilyen témájú darabot készítsen a gyerekekkel. Elég furcsán nézett rám, mert ez nem gyakorlat az iskolákban. Nem volt az régen, és nem az ma sem. A kommunizmus alatt olyannyira tiltották ezt a témát, hogy mára már annak az igénye is meghalt, hogy beszéljünk róla. Csak most, a rendszerváltás után 20 évvel kezdi a kormány politikájával fontossá tenni.
Az évforduló kapcsán a tanárnőnek sikerült egy nagyon jó darabot készítenie. Nagyon régóta ismerem a Trianon Múzeumnak a vezetőjét, és felhívtam, hogy van egy bámulatos darabunk. Tudta, hogy általános iskolások vagyunk, álmában sem gondolta, hogy ezt csináltuk, amit. Addig erőszakoskodtam  éreztem, hogy nem nagyon akarja, hogy előadjuk –, míg találtunk egy alkalmat. A szerb mészárlás időpontjának alkalmából volt egy rendezvénysorozata a múzeumnak Várpalotán, és ennek részeként mutattuk be az előadást. Bámulatosan jól sikerült, és az én barátom fölállt, odament a gyerekekhez, és fél óráig dicsérte őket.

– Hogyan készült el a darab?

– Ezt a tanárnő tudná igazán jól elmesélni, hiszen azt a módszert alkalmazta, hogy az elszakadás, elválás témáról megkérdezte a gyerekeket, aztán ezeket a gondolatokat, tapasztalatokat fonta össze a Trianonban történtekkel.

– Készült egy videó is…

– A Trianon Múzeum igazgatója ott a helyszínen megígérte, hogy az ő anyagi hozzájárulásukkal készíthetünk, majd kiadhatunk egy DVD-lemezt. Egyik része mindenképp a határon túli magyarsághoz fog kerülni, a másik része pedig itt, Magyarországon kerül kiadásra. Már vannak is arra elképzelések, hogy hogyan, miként, milyen pénzből valósítsuk meg mindezt. Igazából az a cél, hogy minél többen lássák. Miért? Pontosan azért, mert senki nem mer és nem tud hozzáérni a témához a mai napig.
A Promo Média és Marketing Szövetkezet vállalta el a felvétel elkészítését a Trianon Múzeum szakmai elvárásait figyelembe véve.  Nagyon nehéz kamerával visszaadni azt a hangulatot, amelyet az emberek élőben átélnek az előadás közben. Ennek ellenére bízom benne, hogy fel tudják használni az iskolák.  Nem másolásra ajánljuk az iskoláknak, hanem inkább lendületadónak képzelem el, hogy lehet ezzel a témakörrel kezdeni valamit. Akár a módszert alkalmazni, tehát az ottani gyerekek gondolatvilágából kiindulva felépíteni egy hasonlót, meg másokat is. A cél az, hogy foglalkozzanak az iskolák (is)  a témával.

– Lesz-e folytatás?

– Szintén a Trianon Múzeum szervezésében tervezünk egy felvidéki túrát is ezzel a darabbal, amely egyben pompás kirándulás is lenne a mi tanulóinknak, az ottaniaknak pedig egy szép élmény, miközben reményeink szerint barátságok is köttetnek…

További képek:

http://westindex.hu/helyben/szakits-ha-tudsz-szombathelyi-szindarab-trianonrol

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben