Swayze a rák ellen küzd – sajátos hitével

Létrehozás: 2009. február 09., 14:18 Legutolsó módosítás: 2009. február 09., 14:27

San Fransisco – Milliók figyelték idén januárban azt az interjút, amelyet a Dirty Dancing sztárja, Patrick Swayze adott Barbara Waltersnek. A híres színész többek között arról számolt be, hogy valóban igazak a hírek: már majdnem egy éve hasnyálmirigy rákkal küzd. Bár annakidején azt jósolták neki orvosai, hogy csak hetei vannak hátra, ő még mindig él és soha nem fogja feladni a küzdelmet. – Ebből az interjúból és az azóta megjelent nyilatkozataiból idézünk.

Swayze a rák ellen küzd – sajátos hitével

Patrick Swayze

– Nem fogadom el a rákot, mint halálos ítéletemet – fejtette ki Swayze. – Teljes elmémmel, testemmel és lelkemmel küzdök ellene.

A színész, bár kipróbálta az alternatív gyógymódokat is, egyik mellett sem akar pálcát törni.

– Speciális, immunesősítő kínai gyógynövényeket szedtem, de ezen kívül nem próbálkoztam sok mindennel, mert ha a testemet ilyen gyógyszerekkel táplálom, akkor félek, hogy azzal csak a rákos sejtet étvágyát növelem meg, és túlburjánzásukat segítem elő.
A színész valójában nem hisz az általános orvosi gyakorlatban sem, amely a sugárkezelést és a kemoterápiát írja elő. Ezzel ugyanis nem csak a beteg sejteket ölik meg, hanem az egészségeseket is, és a páciens hamarabb hal meg, mint a benne lévő rákos sejtek, mert tönkre teszik immunrendszerét.
– A legjobb a böjt és a testtisztító kúrák – vallja a színész. - A böjttel a toxinok is távoznak a szervezetből és hamarabb helyreáll az egyensúly. Szerintem a táplálkozás a rák legyőzésének kulcsa. Csak testünk maga képes legyőzni a rákot, méghozzá úgy, hogy a böjttel megtisztítjuk. A gyógynövények és egyéb táplálék-kiegészítők segíthetnek a tisztulásban.

Amikor a riporter arról kérdezte, hogy hogyan vélekedik a halál utáni életről, a színész – aki katolikus családba született, később buddhista lett, majd szcientológus, de utóbb mindkettővel szakított – a következőképpen vallott:

– Hiszek egy felső hatalomban – magyarázta. – Tanulmányoztam a keleti filozófiákat és a Koránt is. Alaposan leértékeltük azokat az értékeket, amikben hihetünk, amelyeket a vallások közvetítenek. Fokozatosan szakítunk a vallásokkal, pedig meg kellene húzni a vonalat. A Jézus utolsó megkísértése és a Da Vinci Kód a határ. Bár a könyv tetszett, de utána mégis csak azt gondoltam: – Ó Uram, hát már szakítunk az Istennel és a hittel is? Remélem, nem. Én megvagyok a hitemmel. Hogy miben hiszek? Ha hiszed, hogy a hited elég neked, akkor elég is lesz és igaz is lesz. Ha hiszem, hogy apám itt van velem, ebben a szobában és ő az én védőangyalom, akkor itt lesz, és akkor a halál utáni élet is valósággá válik számomra. Ha viszont nincsen itt, akkor meg mi végre vagyunk a világon? Nem hiszem, hogy csak hús és csont az, ami összetart bennünket. Van egy energia is bennünk, és ha igaz, ha nem, akkor is hinnünk kell benne.

Amikor tavaly márciusban kiderült a baj, sokan Swayze korábbi alkoholizmusát és cigarettázását okolták a rák kialakulásával.

Erről Swayze a következőképpen vélekedik: – Nagy filmekben szerepeltem. Aztán egyik interjút a másik után adtam és már magam is azt hittem magamról, hogy én csak egy mesefigura vagyok, akit dróton rángatnak. Aztán ivásnak adtam a fejem, mert egyedül éreztem magam, kihasználva és eltaposva. De rájöttem arra, hogy ez mégis csak az én életem és kezembe vettem annak irányítását.

A színészt már szinte beledugták tavaly a sírba, még a National Enquirer is halálhírét költötte.
– Mit teszel, ha a statisztika szerint, sőt, a vezető amerikai lapok szerint is már halott ember vagy? – tette fel a kérdést. – Idén újra kezdtem dolgozni! Szóval haver, én egy két lábon járó csoda vagyok. Kemoterápia ide vagy oda, dolgozom, élek és virulok. (The Beast sorozatot forgatja – 2009 – aszerk.)

A színész a forgatások szünetében Új- Mexikó-i farmján 52 éves feleségével, Lisa Niemival együtt önéletrajzi könyvét írja.
– Szívem mélyéből írom ezt a könyvet a tapasztalataimról, a karrierem és házasságom titkaiból. Sok témában elmélyedek, egyesek szerint az életem története inspiráló lehet az emberek számára. Lisa harminc éve hű társam, aki a könyvben betekintést enged abba, hogyan élte meg a betegségem borzalmait és milyen nehéz ilyenkor segítséget nyújtani – nyilatkozta a színész, aki még idén ősszel szeretné megjelentetni a memoárját.
Közben szívvel-lélekkel támogatja őt gyógyulásában édesanyja, Patsy is, aki egész nap imádkozik fia életéért. Az idős asszony szerint a fia bátran helyt áll a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben, és biztos abban, hogy soha nem adja fel.

– Én csak annyit tehetek, hogy imádkozok érte, mert már csak ez mentheti meg... Szívtépő fájdalom nekem, nem is akarok erről beszélni, mert ez túl szörnyű számomra. Patrick soha nem adja fel, próbálja magát különböző dolgokkal lefoglalni, hogy ne gondolkodjon folyamatosan a betegségén – magyarázta szomorúan a 81 éves édesanya.
Swayze orvosa, George Fisher (Stanford University Cancer Center) nagyon optimista: – Patrick szervezetében a kórt sikerült megállítani és úgy tűnik, hogy kezelésünk sikeres volt. Minden esélye megvan arra, hogy legyőzze a rákot, annak ellenére, hogy a hasnyálmirigy rák egyike a legveszélyesebb betegségeknek.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben