Nyugdíjas lelkészek találkoztak Révfülöpön – Dr. Lackner Pál programkoordinátort kérdeztük

Létrehozás: 2012. október 18., 10:10 Legutolsó módosítás: 2012. október 25., 14:31

Révfülöp – 2012. október 16–18. között megtartották a nyugdíjas lelkészek első országos konferenciáját. Nyugdíjas lelkészeink együtt gondolkodtak az élethelyzet-változás tapasztalatairól és az aktív időskor lehetőségeiről. A konferencia egyik szervezőjét, dr. Lackner Pál országos programkoordinátort a középső, szerdai napon kérdeztük az alkalomról. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

– Milyen céllal rendezték a konferenciát?

– Minden lelkészkonferenciának hagyományosan három rétege van, amelyek mentén szerveződik, ezek a teológiai felfrissülés, a spirituális megújulás és maga a találkozás lehetősége. Természetesen a nyugállományban lévő lelkészek találkozójának sem lehet ennél magasabb célja. 

– Mire gondol?

– A tapasztalatok átadásának lehetőségeire, például az élethelyzet-változás tapasztalatainak átadására. A körülbelül százfős nyugdíjas lelkészi karban jelentős potenciál rejlik, amit ki lehet és ki is kell használni. Természetesen a konferencián minderről komoly bibliai megalapozással gondolkodhattunk együtt.

– Melyek voltak a szervezés tapasztalatai? Hogyan reagált az idősödő lelkészi kar az új kezdeményezésre?

– Első alkalommal szerveztünk ilyet, ehhez képest az érintettek nagyjából fele reagált pozitívan, amibe végül a kialakulóban lévő influenzaszezon és egy-egy, a napokban születő unoka várása beleszólt ugyan, de így is közel negyvenen jöttek el, amit nagyon jó aránynak tekinthetünk.

– Lesz folytatás?

– A csütörtöki zárónapon a tapasztalatok kiértékelése, a feladatok, tervek meghatározása során döntenek a résztvevők arról, hogy milyen gyakorisággal szeretnének újra találkozni. 
A szerdai nap délutáni programjai között érdekes szín volt a Gáncs Péter elnök-püspök vezette fórumbeszélgetés. Bevezetőjében a püspök az aktualitások rövid áttekintése után hangsúlyozta azt a fontos potenciált, amely nyugdíjas lelkészeinkben rejlik, többek között abban, hogy a tapasztalataikkal segíthessék a lelkigondozói szolgálatot. A bevezető után aktív beszélgetés alakult ki konstruktív, higgadt és bölcs hozzászólásokkal, igen pozitívan fogadva a püspök felvetéseit.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben