Keresd a nőt! – Múzeumok Éjszakája 2012 az Evangélikus Országos Múzeumban – Villáminterjú Zászkaliczky Zsuzsannával

Létrehozás: 2012. június 15., 18:44 Legutolsó módosítás: 2012. június 15., 18:45

Budapest – 2012. június 16-án kerül megrendezésre az idei Múzeumok Éjszakája, amelybe az Evangélikus Országos Múzeum is bekapcsolódik. Ha a karszalagot a múzeumban vásároljuk meg, azzal az Evangélikus Országos Múzeumot támogatjuk! Szöveg: Kiss Tamás

– Az idei Múzeumok Éjszakája kapcsán Zászkaliczky Zsuzsannát az múzeum munkatársát kérdeztük, hogy milyen különleges programokkal várják a látogatókat?

– A tematikus évhez kapcsolódva rendeztük meg a Hivatásunk az élet – Reformáció és nők című kiállítást. A tárlat három csoportra bontva mutatja meg az evangélikus nők szerepeit, feladatait, hivatásait. Az első a családi kör, a második az egyházi szolgálat különböző területei, a harmadik pedig az oktatás és kultúra. A különlegessége a kiállításnak, hogy az egyháztörténeti üzenet mellett kortárs művészek alkotásait is bemutatjuk. Ily módon három evangélikus textilművész nő mondanivalója nyomatékosítja a címben foglaltakat. A mi múzeumi éjszakánknak felszólítása: Keresd a nőt! Összehasonlíthatjuk a mai női szerepeket a bibliai nőkével, kóstolhatunk 18. századi süteményeket, kipróbálhatunk barokk sminket és hallgathatjuk hajdani női zeneszerzők műveit. Eközben játszva tanulunk, szóba elegyedhetünk jeles történelmi evangélikus asszonyokkal, végül pedig lehetőségünk nyílik koccintani a szőlőskertek királynőjével.

– A múzeum központi fekvéséből adódóan sokan olyanok is rábukkannak az Evangélikus Országos Múzeumra, akiknek nincs kapcsolatuk az egyházzal.

– Kétség kívül a Múzeumok Éjszakáján sokat profitálunk a központi fekvésből. Mondhatjuk, sokan évente egyszer – ilyenkor – teszik lábukat „egyházi talajra”. Vannak minden évben visszatérő vendégeink, igyekszünk derűs és hiteles képet sugározni egyházunkról. 

 

Muzeumok_ejszakaja_kisplakat_eom

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben