Evangéliumi darabokat adnak elő a nagytarcsai bábcsoport tagjai – Beszélgetés Baranka Máriával, a csoport vezetőjével

Létrehozás: 2010. május 31., 07:30 Legutolsó módosítás: 2010. május 31., 07:32

Nagytarcsa – A minap a fraterneten a nagytarcsai evangélikus lelkész, Baranka György arra hívta fel a listatagok figyelmét, hogy lelkes tizenévesekből álló bábcsoportjuk szívesen vállal gyülekezeti gyermekalkalmakon és szeretetvendégségeken fellépést. A csoport vezetőjét, Baranka Mária lelkésznőt kérdeztük arról, felhívásunknak milyen visszhangja volt. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

 
 

„A felhívásra Hévízgyörk, Domony, Pécel gyülekezeteiből és a gödöllői Tessedik Sámuel Családok Átmeneti Otthonából érkezett megkeresésünk, így most a tanév végéig folyamatosan lesznek fellépéseink, a múlt szombaton pedig az egyházmegyei gyermeknapunkon léptünk fel – mesélte örömmel Baranka Mária. – Jelenleg négy darab van a repertoárunkban (egyenként 15-25 percesek): 1. A ravasz rokon (zenés hangjátékkal, muppet-bábokkal, árnyjáték betéttel, a húsvét üzenetével.) 2. Lambinusz (zenés hangjátékkal, nagyméretű bábokkal. Lambinusznak, a kis hernyónak a kalandjaiból kiindulva rávilágíthatunk az újjászületés csodájára.) 3. Tolsztoj: Panov apó (Zenés hangjátékkal, muppet-bábokkal. Különösen illik a karácsonyi ünnepkörhöz, de az év más időszakában is előadható.) 4. A kiszúrt labda. Iskolás gyermekekről szóló történet megpróbáltatásról, megbocsátásról, elhangzik benne a Zsolt 50,15. (Zenés hangjátékkal, muppet-bábokkal. Az év bármely időszakában előadható.) A csoportunk egy zenés pantomim darabot is elő tud adni, amely a Kezek címet viseli és az evangélium lényegét mondja el.”

Baranka Mária már az előző gyülekezeteikben, így Csorváson és Gerendáson is vezetett hasonló bábcsoportokat. Annak idején a kiskőrösi Országos Evangélikus Gyermeknapon fel is léptek.  Amikor hét évvel ezelőtt Nagytarcsára kerültek férjével, szintén szeretett volna a gyerekekkel bábozni, de kevés gyermek érdeklődött.

Később a Palánta Gyermek és Ifjúsági Misszió egyik bábcsoportját hívta meg a nagytarcsai iskola, hogy bábelőadást tartsanak. Ez az alkalom nagyon tetszett a gyerekeknek és többen jelezték, maguk is szívesen játszanának bábcsoportban:

„Tavaly nyáron negyedikes, ötödikes, hatodikos és hetedikes diákok részvételével sikerült megszerveznünk a csoportot – magyarázta Baranka Mária. – Tizenegy gyerek vesz részt ebben, 10 lány és egy fiú. Korábban dolgoztunk kesztyűbábokkal is, de most csak muppet bábokat mozgatunk, egy hangjáték alapján. A Palánta Misszió darabjait gyakoroljuk be, és ezt adjuk elő. A községi gyereknapra most meghívást kaptunk, és amikor elmeséltük, hogy ezek bibliai alapokra épülő evangéliumi darabok, akkor sem ódzkodott a nap szervezője ettől. Ez pedig valljuk be, egyedülálló missziói lehetőséget jelent számunkra, hiszen az egész község előtt mutathatjuk meg tudásunkat, és közben hirdethetjük az evangéliumot.”

A bábozás azonban nem csak kifelé jelent missziói lehetőséget, hanem a gyülekezeti gyerekcsoportok irányában is:

„Szeretnénk, ha a fiatalok itt maradnának a gyülekezetben, a konfirmáció után is – így Baranka Mária. – Jó lenne, ha aktív ifjúságunk lenne, akik később, felnőve, a gyülekezet magját alkothatnák. Ha van egy ilyen szolgáló csoportunk, később ezekből a tagokból segítőink lehetnek a nyári táborokban is, nem csak a különböző hasznos munkák, mint például a főzés elvégzésében, hanem a csoportvezetésben is. Tavalyi napközis táborunkban is volt egy kislány, aki segítségemre volt. Ha pedig valaki ezt a szolgálatot komolyan veszi, az később is aktív tagja marad a gyülekezetnek.”

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben