A tökéletes híd – Evangéliumi játszóház indult útjára – Lazsádi Ákossal beszélgettünk

Létrehozás: 2011. augusztus 22., 10:14 Legutolsó módosítás: 2011. augusztus 30., 12:56

Budapest – Lazsádi Ákos, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium református vallástanára nemrégiben örömmel számolt be arról, hogy beindították a Napraforgók Játszóházat, amellyel Isten közelébe szeretnék vinni a szülőket és a gyerekeket egyaránt. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotók: Lazsádi Ákos, Napraforgók Játszóház

– Miben más a Napraforgók Játszóház, mint a megszokott gyermek játszóházak?

– Céljában és tartalmában! Illetve abban, hogy mobil játszóház, tehát szándékosan nincs állandó telephelyünk – így mindig az adott rendezvény helyszínéhez és jellegéhez tudunk igazodni. A Napraforgók Játszóház, egy gyermek közeli játszóház (www.napraforgokjatszohaz.hu) célja ugyanis maga az evangélium, az örömhír hirdetése, és játékos formában való megélése. Szeretnénk, hogy Isten közelében élmény legyen a gyermekeknek és szüleiknek lenni. A hagyományosnak mondható játszóházi keretek között mindent az evangélium szolgálatába állítani. Ha ugrálóvárakat viszünk, lufit hajtogatunk, arcot festünk, és kézműveskedünk is, a célunk, hogy a gyerekekkel és szüleikkel, közben Istenről is tudjunk beszélni, és a szeretetünk mögött Isten szeretetébe kóstolhassanak bele. Vannak „nyíltan” evangéliumi programjaink: ilyen a bábműsor, a táblarajz, vagy a gyerekkoncert is. Így a Napraforgók Játszóház programjai nem csak a betérő gyerekeket célozzák meg, hanem az őket kísérő szüleiket is.

– Mikor jött létre, és mi volt a motivációja annak, hogy megalapítottátok a Napraforgók Játszóházat?

– A katechétaként, gyerekmunkában eltöltött évek alatt megtapasztaltam, milyen nehéz a XXI. század gyermekeinek Jézusról beszélni. A karate, a tánc, az idegennyelvi foglalkozások mellett nem „menő” hittanra járni. Más szóval napjainkban „ciki” a Biblia Istenével foglalkozni és a fiataloknak is ódivatú templomba menni. A társadalom ilyen erkölcsi-eszmei hozzáállása mellett nehéz eljuttatni az emberekhez, gyermekekhez a nem-elavult Bibliát és Isten nem maradi Fiának örömhírét. A játszóház ehhez egy tökéletes híd. Jézus is elment az emberek közé, nekünk sem más a feladatunk! Megpróbáljuk játszóházi eszközökkel a „gyerekek közé” vinni az evangéliumot. A játszóház alapjai már adottak voltak, mert tíz év hittanoktatói munka alatt már jó pár, több száz fős gyermeknapot szervezhettem meg. Ezekre a tapasztalatokra építve indítottuk el tavasszal a Napraforgók Játszóházat.

– Honnan a Napraforgók névválasztás?

– Egy esküvőn mondták bölcs tanácsként az ifjú párnak – Ha Istenben megmaradnak, akkor megmaradhatnak egymásban is. Ehhez pedig az kell, hogy ne vegyék le Róla a tekintetüket. „Ahogy a napraforgónak a Napra, úgy kell nekünk is mindig az Istenre tekintenünk és Belőle erőt merítenünk”. Úgy gondolom, hogy ez a mi játszóházunk motorja is! Először lett a Napraforgók zenekar (www.napraforgok.ubre.hu), akikkel evangéliumi gyerekkoncerteket adunk országszerte. Utána egészült ki komplett játszóházi tevékenységgé, akikkel összeszokott csapatként már a teljes rendezvény gyermekoldalát, egész napos szinten tudjuk lehátterezni.

– Különböző csomagok, témák illetve programok között lehet válogatni honlapotokon. Mondanál erről pár szót?

– A kicsi, közepes és nagy csomagjainkkal igazából csak ötletet szeretnénk adni, hogyan lehet értékesen eltölteni egy napot Játszóházunkban. A gyakorlat is azt mutatja, hogy meghívóink szeretik a rendezvény jellegéhez igazodva, összeválogatni maguknak a különféle szolgáltatásainkat. Több mint 15 féle programszolgáltatásunk van, ezek részletesen ki vannak fejtve honlapunkon, de olyan nap még nem volt, amibe belefért volna a teljes kínálatunk. Jellegét tekintve valahol mi csak beépülünk egy adott nap program kínálatába és van, ahol egy konkrét téma alapján (Pl.: öröm, bátorság, békesség) mi építjük fel az egész gyerekprogramot. Minden esetben igyekszünk a konkrét kihívásoknak megfelelni.

– Hogyan választottad ki a csapatod tagjait? Kik a programszervezőitek?

– Gyakorlatilag ez is adott volt. Egyrészt a Napraforgók zenekar tagjaiból, másrészt gyülekezetünk gyermek- és ifjúsági munkásaiból, és tapasztalt kollégáimból épül fel a csapatunk. Fantasztikus, hogy milyen jól összerak minket mindig Isten: olajozottan működik a dolog. A programok pedig ötleteinkből és „karizmáinkból” fakadnak. Van közöttünk hivatásos néptáncos, zenész, hittanoktató, hobbi bűvész, művészettörténész, és jómagam pedig fasori vallástanár vagyok.
Programszervezőink pedig a cikk olvasói, akik vagy gyülekezeti katechéták és lelkészek, vagy óvoda és iskolavezetők, vagy laikusok, de szívügyüknek tekintik a gyermekmissziót, és ezért anyagi áldozatot is hoznak. Akik nagyobb rendezvényben gondolkodnak intézményükben-gyülekezetükben annál, hogy „apa íjászkodik, és anya kézműveskedik”. Tudomásul kell vennünk, hogy a XXI. század emberének az eléréséhez, ez már édes kevés.

Road show szerűen oda mentek, ahová hívnak benneteket. Hol jártatok eddig?

– A nyáron, sok helyen megfordult a csapatunk, közel húsz helyen jártunk: voltunk alig 10 fős hittanos táborban, de jártunk a többezres Csillagpont – református országos fesztiválon is. Egyik nap Lónyán, az Ukrán határ mentén, másnap Okányban, a Román határ mentén, és még azon a héten Sajógömörön, Szlóvákiában. A legizgalmasabb ugyanakkor az volt, amikor 3 helyszínre hívtak bennünket egy időben: Budapestre, a református fesztiválra, Lónyára, egy hatalmas lelkésztalálkozóra, valamint Fehérgyarmatra, egy klassz gyülekezet Családi napjára. Ilyenkor mindig az első meghívásnak van prioritása, de mi van akkor, amikor a többiek is ragaszkodnak hozzánk? Három egyforma csapatot kellett felállítanom, és felkészítenem egyszerre, na, ez egy igazi logisztikai kihívás volt számomra!

– Tervezitek azt, hogy esetleg a későbbiekben egy-egy nagyobb városban megtelepedve, evangéliumi játszóházakat létesítve, állandó lehetőséget biztosítsatok gyerekprogramjaitokkal?

– Még nem tekintünk annyira előre, egyelőre az őszi nagyobb meghívásainkat készítjük elő, pihenek és örülök a kislányom születésének. Másrészt most folynak egyeztetések egy nagyobb, az Arénában tartandó keresztyén rendezvény, teljes gyermekprogramjának a lebonyolítására. Hosszútávon legfeljebb azon gondolkodunk, hogyan „téliesítjük” a Napraforgók Játszóházat. Vagyis itt, Budapesten szeretnénk találni egy klassz helyet, ahol hétvégente  lehetőséget biztosítunk bárkinek, hogy betérjen hozzánk játszani, és egy kis derűt és mennyei kincset begyűjteni.

– Gratulálok nemrégiben született kislányodhoz, és a remek Napraforgók Játszóház ötletéhez is! Isten áldjon meg Benneteket!

– Köszönöm szépen!

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben