„Amíg bírom, szeretnék versenyezni!” – Úszó világbajnokságokon vesz részt a szarvasi felügyelő

Létrehozás: 2010. február 01., 10:06 Legutolsó módosítás: 2010. február 01., 10:09

Szarvas – Az Ótemplomi Evangélikus Gyülekezet felügyelője, Klenk József szenior úszó. A 72 éves férfi feleségével együtt világ- és Európa-bajnokságokon indul és szép eredményeket érnek el. Szenvedélyéről, hobbijáról kérdeztük őt. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

„Amíg bírom, szeretnék versenyezni!” – Úszó világbajnokságokon vesz részt a szarvasi felügyelő

Klenk József

– Úgy tudom nyugdíjas, és emellett úszóversenyeken indul. Milyen szakmát tanult és mit dolgozott korábban?

– Mezőgazdasági mérnöknek tanultam, illetve elvégeztem a Testnevelési Főiskolát is. 1976-ban kaptam meg a diplomámat, de amikor szerettem volna testnevelő tanárként dolgozni, elutasítottak. Azt mondták a régi rendszerben, hogy politikailag megbízhatatlan vagyok. De ez nem tántorított el attól, hogy a sportot szeressem, és azóta is műveljem.

– Mikor kezdett el úszni sportszerűen?

– Gyerekkoromban nyáron a Kőrösben tanultam meg úszni. Az itteni strandon egy kisebb medence is volt, az inkább pancsolónak számított. A Testnevelési Főiskolán kezdtem úszni, ahol másfél éven keresztül volt úszásoktatás.

– Világ- és Európa-bajnokságokon indul. Milyen eredményeket ért el az utóbbi időben?

– Tavaly előtt volt a világbajnokság, amint 15. helyezést értem el. Tavaly pedig az Európa-bajnokságon 10. lettem. Ezekkel az eredményeimmel én messzemenően meg vagyok elégedve, hiszen olyanokkal veszem fel a versenyt, akik korábban, fiatalabb korukban világbajnokok, Európa-bajnokok voltak, aktív úszók. Én viszont, amit elértem, azt csak most, idősebb koromban értem el, a rendszeres edzésnek köszönhetően.

– Mióta vannak ilyen bajnokságok?

– Ezeket a versenyeket már harminc éve megrendezik. Amikor az első lehetőség adódott, én azonnal bekapcsolódtam és azóta is folyamatosan részt veszek ezeken a versenyeken. Évente körülbelül 10-12 versenyen lehet indulni. Az első három helyezett között általában ott szoktam lenni.

– Milyen úszásnemben indul?

– Hátúszásban és gyorsúszásban.

– Most mikor versenyzett utoljára?

– 2009-ben az Európa Bajnokságon voltam a spanyolországi Cádizban, szeptember 10-20-ig. Ott 10. lettem 100 méteres hátúszásban, és 13. helyezett 50 méteres hátúszásban. A Magyar Bajnokságon pedig 3. voltam, 200 méteres hátúszásban.

– Hogyan kell nevezni egy ilyen versenyre? Hogyan lehet részt venni egy Európa-bajnokságon?

– Szintidők vannak meghatározva, amiket teljesíteni kell a hazai versenyeken. A szintidőket leigazolja a szövetség és a leigazolás után lehet elküldeni a versenyre a nevezést a rendező országhoz. Most írták ki a nyári Göteborgi Világbajnokságra (http://www.2010finamasters.org/) a nevezési listát, kitették a szintidőket. A verseny július 27-től augusztus 7-ig lesz, de egyelőre még nem tudom, ki fogok-e jutni.

– Ez min múlik?

– Nem tudom, mennyi időm lesz edzeni. Ráadásul nagyon sok egyházi elfoglaltság is lesz addig. Majd meglátjuk. Meg tudja azaz igazság, hogy hideg van ott Göteborgba. Ha külföldre utazom, naposabb országokra, meleg tengerpartra vágyom.

– Milyen hangulata van egyébként az ilyen versenyeknek?

– Ugyanúgy megy minden, mint egy rendes úszóbajnokságon, csak jobban pörgetik a dolgokat. Cádizban 4500 ember volt kint. Egy uszodában rendezték a versenyt, volt még mellette egy másik uszodában bemelegítésre lehetőség. Minden flottul ment.

– A szállást és elhelyezést hogyan biztosítják?

– Ez amatőr alapon megy, mindent mi fizetünk. Cádizban 60-an voltunk kint magyarok, de mindenki saját maga fizetett mindent, állami támogatást nem kaptunk. A nevezési díjtól kezdve, repülőjegyet, szállás, étkezést mindent nekünk kell állni. De nekem ez a hobbim.

– Úgy tudom, a felesége is úszik… Együtt szoktak versenyeken indulni.

– Igen, ő első osztályú kosaras volt, de amikor elkezdtem a szeniorversenyzést, őt is meggyőztem arról, hogy induljon és egész jó eredményeket ér el ő is.

– Milyen versenyek lesznek idén itthon?

 A http://www.magyar.sport.hu/uszas oldalon lehet tájékozódni az idei versenyekről. A következő verseny január 17-én lesz Gyulán. Minden hónapban van egy-két verseny valahol. Szarvason augusztus 20-án lesz verseny, ez az egyetlen folyó bajnokság. Balatoni verseny van, Öbölátúszás…stb., de folyón csak itt versenyeznek. Október 23-24-én szintén Szarvason rendezik a rövidpályás országos bajnokságot.

– Olimpiát is szoktak rendezni?

– Igen, tavaly is volt, de mi inkább Cádizt választottuk. Viszont azok a magyarok, akik ki akartak menni, szegények elég rosszul jártak: befizették a pénzt, de az utazást szervező lelépett vele, így nem tudtak kimenni a versenyre.

– Hány éves korig lehet versenyezni? Van valamilyen felhő korhatár?

– Az Európa-bajnokságon indult egy spanyol hölgy, aki 98 éves volt. 100 háton és 50 háton úszott. Amíg bírja az ember, addig versenyezhet. A magyarok között is van egy szegedi férfi, aki 88 éves és aktívan úszik, versenyez. 25 éves kortól lehet egyébként részt venni ezeken a bajnokságokon, ahol az idősebbeknek azt is megengedik, hogy ne ugorjanak be a vízbe, csak a faltól induljanak. Én egyébként amíg bírom, szeretnék versenyezni, mert ez kedves időtöltésemmé vált. Nyugdíjas koromban egyébként feleségemmel együtt alapítottunk egy betéti társaságot, ő pszichopedagógus, igazságügyi szakértő, én pedig fogtechnikusként tevékenykedem. Ezt a szakmát a szüleimtől tanultam ki.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben