„A mammon nem lehet a célunk!” – Interjú dr. Torgyán Atillával, az Etalon Kiadó igazgatójával

Létrehozás: 2010. december 16., 10:58 Legutolsó módosítás: 2010. december 16., 11:01

Budapest – Az Etalon Kiadó vezetőjével, dr. Torgyán Atillával arról beszélgettünk, milyen megfontolásból adnak ki keresztény irodalmat, milyen az érdeklődés azok iránt a könyvek iránt, amelyek nem celebekről, sztárokról és hírességekről szólnak, hanem olyan emberekről, akik életükben letettek valamit az asztalra, életükkel, munkájukkal példát adtak mások számára. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Csúszós úton, ötszáz lépcsőt megmászni, egy tüdőgyulladás után meglehetősen tikkasztó mutatvány. Az ember azonban, ha túljut ezeken a viszontagságokon, akkor egy kedves, családias kiadóba érkezik Budapesten, az Endrődi Sándor utcában, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a budai hegyekre. Megkapom a bodzateámat és beszélgethetünk is.

A kiadó vezetője, dr. Torgyán Atilla három és fél évvel ezelőtt alapította meg a céget, amelynek célja az, hogy olyan emberek életét népszerűsítsék, akik valami szépet, jót és fontosat tettek a világ érdekében. Működésünk lényege az, hogy pozitív, jó példákat szeretnének adni ebben a nehéz helyzetben lévő világban. A jó emberek életpéldája hatást gyakorolhat a világra, pozitív változásokat idézhet elő más emberek életében.

– Számunkra az igazán fontos az, hogy a hétköznapi élet megélésében segíteni tudjunk. Az embereknek meg kell találniuk a belső békéjüket, helyt kell állniuk az őket érintő problémák között. Ez az én ars poétikám, hitvallásom.

– Te magad keresztény ember vagy?

– Én és a kiadóban dolgozó összes munkatárs mindannyian keresztények vagyunk. Célunk, hogy keresztény értékeket közvetítsünk, de emellett azért szót kapnak nálunk az egyetemes emberi értékek is és más vallások pozitív gondolatainak is teret engedünk. Különösen fontos kérdés az, hogy a keresztény felekezetek jobban nyissanak egymásra. Mi keresztények egy nagy család vagyunk, ezt próbáljuk meg erősíteni a munkánkkal.

– Nemrégiben jelent meg Albert Schweitzer életrajzi regénye, Életem és gondolataim címmel.

– Ez az önéletrajzi írásgyűjtemény egyedi módon tárja elénk a humanista gondolkodó életének fontos eseményeit. A német származású Nobel-békedíjas orvos világnézete az élet tiszteletén alapul, ez volt számára a legmagasabb rendű alapelv. Schweitzer azonban nem maradt meg az elmélet szintjén, hanem átültette a gyakorlatba a gondolatait. Életét minden élő teremtmény szolgálatának szentelte, rendelte alá. Megtett mindent annak érdekében, hogy segítsen az embereken, percről-percre, folyamatosan dolgozott mások érdekében. Az önátadásának mértéke olyan szintet ért el, ami méltóvá teszi őt arra, hogy munkásságát népszerűsítsük.

– A keresztény filmtár sorozatban Roger testvérről, Teréz anyáról, Pio Atyáról, Mindszenty bíborosról jelentek már meg filmek. A következő rész pedig éppen Albert Schweitzer élete lenne…

– Kiadónk tervei között szerepel, hogy ki fogunk adni DVD-n egy olyan dokumentumfilmet, amelyet még Fabiny Tamás készített a Duna Televízióban róla, Albert Schweitzer: Az élet tisztelete címmel. Ezen a DVD-n lenne még egy másik film is: Ordass Lajos evangélikus püspök életéről. Az ő élete a hitbenvaló megmérettetés példája, hogy hogyan lehet a nehézségekben is megtartani a hitünket.
2011. októberében az Uránia Nemzeti Filmszínházba szervezünk egy filmhetet, amelyen lenne ennek a DVD-nek a bemutatója.

– A könyvek mellett úgy látom, hogy fő profilotok a DVD-k és filmek kiadása. Melyek azok az alkotások, amelyeket kiemelnél, vagy amelyek különösen is közel állnak hozzád?

– Henryk Sienkiewitz világhírű regényéből készült a Quo vadis című filmeposz, amelynek középpontjában az őskeresztények küzdelmei állnak. Az amerikaiak készítettek erről már korábban egy szép filmet, de Sienkiewitz mégis csak lengyel író, épp ezért a lengyelek egy hatalmas vállalkozásba fogtak: Jerzy Kawalerowicz rendező (aki olyan filmeket készített, mint például a Mater Johanna, A fáraó) filmre vitte ezt a könyvet és egy rendkívül hiteles regény adaptációt hozott létre. A Duna Televízióban ezt a filmet már bemutatták, ezt az első lemezen lehet megnézni, a második DVD-n pedig a teljes, Magyarországon eddig még be nem mutatott vágatlan verzió szerepel, a lengyel minisorozat. Ezt a filmet én magam sokkal realistábbnak tartom, mert nem annyira teátrális, mint az amerikai verzió. Mi egyébként általában olyan filmeket adunk ki, amelyek a szívhez szólnak.
Rajzfilmsorozatunk, a 24 részes Biblia gyerekeknek című amerikai sorozat, amelyben gyönyörű dalokat is hallhatnak a gyerekek. Egyelőre négy DVD, azaz nyolc rész kapható a sorozatból, a szinkronja azonban folyamatosan folyik. A diafilmekhez hasonló módon van ez megrajzolva, a Walt Disney-s Richard Rich készítette. Fontosnak éreztük azt, hogy végre gyerekeknek is tudjunk adni filmeket. Kevés olyan rajzfilm van, amely bibliai témákról szól és ilyen jól el van készítve, hogy odatapasztja a nézők figyelmét a képernyőre. Nem az a célunk, hogy a gyerekek filmet bámuljanak, hiszen jobb, ha olvasnak. A jelen helyzetben azonban sok gyerek tévéfüggő, és ha már a tévé előtt ülnek, akkor inkább ezt nézzék, mint a pokémonos szörnyűségeket. Ne Pikachu legyen a példa előttünk, hanem Jézus Krisztus. Itt válik a munkásságunk küldetéssé.
Monumentális alkotás még a Victor Hugo: A nyomorultak című regényének filmváltozata vagy Franco Zeffirelli: A Názáreti Jézus című duplalemezes, vágatlan változatú filmje. Az előző kiadó két és fél órát kihagyott a filmből, mi a hatórás filmet adtuk ki, a klasszikus tévészinkronnal.

– A katolikus szentek életének bemutatása mellett Mulandóság címmel nálatok jelent meg a XIV. Dalai Láma élettörténete és M. K. Gandhi Önéletrajza is. Ők még csak nem is keresztények, mégis úgy ítéltétek meg, hogy megjelentetitek ezeket a könyveket.

Nem csak a katolikus szentek életének kiadása a célunk. A szentséget egyébként is minden felekezet másképp értékeli. A szentté avatás katolikus egyházi, jogi ceremónia. Célunk az, hogy olyan emberek életét mutassuk be, akik tettek valamit. Ilyen szempontból egy hindu és egy buddhista is, vagy más vallású ember is példaértékű életet adhat elénk. Inkább azt mondanám, hogy az egyetemes értékekre tesszük a hangsúlyt.

– Mi a tapasztalat, mennyire érdekli az embereket ez a fajta irodalom? A nagy celeb világban sajnos elsikkadnak ezek az emberek…

– Egyrészről nagy igény van az emberekben az értékek iránt, különösen a mai világban. Keresik is az értékes irodalmat. Másrészről azonban van egyfajta erőszakos nyomás a nagyobb médiahatalmak (tévék, sajtótermékek kiadói) részéről, akik nem nyitottak ebbe az irányba és inkább csak az úgynevezett celebekről írnak, forgatnak. Volt számos próbálkozásunk arra nézve, hogy a könyveinkben szereplő személyiségekről írjanak lapokban, vagy magazinokban, de sajnos általában kudarcot vallottunk.
Az egyik fontos hetilapban Maria Montessoriról, a nagy olasz nevelőnőről sem voltak hajlandóak írni, pedig a módszerét alkalmazó mai magyar követői is szerepelhettek volna a cikkben. Teljesen elzárkóztak ettől, nem értették az általa letett kulturális érték fontosságát.
Sajnos, ha a jelenlegi médiahatalmak nem támogatják a kultúra terjedését, akkor üressé válik és egy idő után tönkremegy az a rendszer, amit építenek. Ha nem az egyetemes emberi érték van a zászlajukra tűzve, akkor egy idő után félrecsúszik minden. A mammon nem lehet a célunk. Ha az a cél, akkor összedől minden egy idő után. Aki magasabb célt követ, az megmarad. 

Ezzel a végszóval aztán búcsút is veszek. A viszontagságos lépcsők még lefelé is várnak rám, bár szerencsém van: a feléről már addigra letakarították a havat.

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Atilla

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2010. december 17., 09:24
Az interjúalany Atillának írja a nevét, hivatalos, elfogadott, bejegyzett változatban. Nem követtünk el helyesírási hibát.
Üdvözlettel: a szerkesztő