2010 hímes tojás 2010-ben, Európa kulturális fővárosában – Húsvét hétfőn látható az evangélikus Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész kiállítása

Létrehozás: 2010. március 31., 09:00 Legutolsó módosítás: 2010. március 31., 09:06

Pécs – Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész 2010 darab saját készítésű, kézzel írt hímes tojása köszönti a 2010-es év húsvétját Pécsett. A rendkívüli kiállítás 2010. április 5-én 10-12 óráig, húsvét hétfőn tekinthető meg a Dóm téren (eső illetve szél esetén a Dómmúzeumban). Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: himestojas.gportal.hu

 
 

Az óriás fészekben elhelyezett, különböző népi motívumokkal díszített piros tojások minden darabja egyesével is népművészeti értéket képvisel, így együtt azonban a Kárpát-medence főbb tojásmintáinak gazdagságát is bemutatja.

Az evangélikus gyülekezeti tag, Mosonyi Éva még anyai nagymamájától, Kungl Mihálynétól tanulta a hagyományos, viasszal írt tojások készítésének módját és kékesdi mintakincsét. Ezt immár családi örökségként őrzi és fejleszti tovább. Előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

„Már több mint 40 éve őrzöm és évről-évre csiszolom a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, s már életem elválaszthatatlan részévé vált – írja honlapján. – Eredeti végzettségem és életfelfogásom szerint tanító vagyok a szó bővebb értelmében is. Mára az ország több városában, rendezvényén tartok bemutatót, foglalkozást gyerekeknek-felnőtteknek. „Újra és újra vetni a magot” ezt tartom fontosnak ezen a területen. Munkám alapja a nagyanyai örökség mellett a szakirodalom tanulmányozása. Az ország múzeumait járva szomorúan tapasztalom, hogy a tojásdíszítés nincs bemutatva gyűjteményeinkben. Így a múzeumok raktáraiban fellelhető darabok kutatására több helyen kértem és kaptam engedélyt. Terveim között szerepel a jelenkutatás is.”

Mosoni Éva tagja a Kaptár Egyesületnek, és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége keretein belül működő tojás szakbizottság vezetőségi tagja is 2008-tól. A NIT szakmai bizottságával folyamatosan zsűrizteti a tojásokat. A Népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda neki a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímes tojás szakágban.

A Magyar Kézműves Remek címet két alkalommal is kiérdemelték az általa készített hímes tojások. 2006-ban a piros, 2008-ban a növényi festékkel színezett tojások lettek a remekek.

2007-ben 1500 darab hímes tojását magyar rekordnak minősítették. Amikor kihirdetésre került, hogy Pécs lesz az egyik Európa Kulturális főváros 2010-ben, akkor határozta el, hogy 2010-re készít 2010 darab olyan hímes tojást, melyek – a tojásdíszítés Kárpát-medencei mintáiból kiindulva – mind különböznek egymástól. Ennek a 4 éves munkának az eredménye ez az óriás fészeknyi, 2010 darab írott tojás. A Magyar Posta alkalmi bélyegzőt készít erre az alkalomra, és a kiállítás helyszínén kapható lesz a 2008-as Mosonyi Éva munkáiról készült forgalmi bélyeg is.

A rendkívüli installációval bemutatott 2010 hímes tojást mindösszesen 2 óra időtartamban tekinthető meg, melyre minden ünneplőt, érdeklődőt szeretettel vár az alkotó. 

Mosonyi Éva honlapja:

http://www.himestojas.gportal.hu

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben