Egyházügyi törvény: Mégis mozog a föld...

Létrehozás: 2011. december 19., 14:44 Legutolsó módosítás: 2011. december 20., 16:41

Amikor a napokban szerkesztői blogomban az egyházügyi törvény bevezetésével kapcsolatban nemtetszésemnek adtam hangot, még nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan egészen más lesz a történet állása. Most várunk... még mindig. Bölcs döntésre. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Tényleg csak 14 egyház lesz? című cikkem után két nappal Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy „jogtechnikai megfontolások” hatályon kívül helyezik a törvényt, ámde az új jogszabályt még az idén el kell fogadni, várhatóan a két ünnep között.

A politikus azt mondta, hétfőn „megtalálják” a jogtechnikai megoldást a hatályon kívül helyezésre, kijavítják a formai hibákat, ám a jogszabály „tartalmi struktúráján” nem fognak változtatni. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyes kérdésekben érdemes felülvizsgálatot tartani. Példaként említette a megszűnő egyházak jogi státuszát. A hatályon kívül helyezést egyébként Lázár János azzal indokolta, hogy a törvény nyári elfogadásának módja, menetrendje nem felelt meg „minden közjogi kritériumnak”. Ezzel a KDNP is mélységesen egyetértett.

Azután a hétvégén már amerikai képviselők is nyílt levelet fogalmaztak meg a törvénnyel kapcsolatban, az MSZP Szászfalvi László államtitkár lemondását követelte a botrányért, ám a KDNP azonnal melléállt, és további támogatásáról biztosította őt.

Most pedig ott tartunk, hogy az Alkotmánybíróság előrehozta ülését, hétfőn valóban alkotmányellenesnek kiáltották ki a törvényt, és meg is semmisítették.

Ennek ellenére a dolog úgy áll Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének szavai szerint, hogy az új egyházügyi törvényjavaslatot legkésőbb szerdán mégis benyújtják, az általános vitát csütörtökön, a részletes vitát december 28-án tervezik megtartani, a döntés pedig az új jogszabályról december 30-án születhet meg. Az utolsó pillanatban.

De akkor ki véleményezi? Az egyházakkal lesz egyeztetés? A kérdés változatlanul az, hogy a kimaradókkal mi lesz. Az Alkotmánybíróság belelát majd az új törvénybe?

És ha hatályba lép január elsején, valóban jó lesz az? Újra felvetem a kérdést: nem kellene ezt megfontoltabban megtenni? Átdolgozva, átgondolva, több fél véleményét meghallgatva? Kapkodnak már megint! De hová a sietség?

Mégis mozog a föld, de ki tudja, merre? Ki tudja, hogy ez után a nagy átírás után valóban jó döntések fognak-e születni? Imádkozzunk bölcsességért!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben