Tanagata fát állítottak, amit végül elégetnek

Létrehozás: 2012. augusztus 10., 09:52 Legutolsó módosítás: 2012. augusztus 10., 09:53

Bonyhád – Az idén is rendkívül gazdag a programja Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Lotz János Nyári Diákegyetemének, amelyet már negyedik alkalommal rendeztek meg. Forrás: teol.hu, szöveg: I. I.

A kurzuson, amelynek fő védnöke Radosné Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, 55 középiskolás vesz részt az ország minden részéből. Ketten az erdélyi Böjte atya tanítványai közül is jelen vannak az augusztus 6-tól 12-ig tartó programon.

A tábor fő célja az iskola hajdani tanulója, a világhírű nyelvész, a filozófiai nyelvészet nagy úttörője, dr. Lotz János szellemi hagyatékának megismertetése. A professzor 1923 és 31 között volt a gimnázium tanulója, majd magyar, angol és német szakon szerezett diplomát. Filozófiát Stockholmban tanult, utóbb az ottani magyar intézetet vezette és az Egyesült Államokban vált világhírű professzorrá.

A nyári egyetem további célja a retorikával, újságírással, fotóriporterséggel, kreatív írással, zongorázással, valamint a japán kultúrával szívesen foglalkozó diákok továbbképzése, mondta el Lenczné Vrbovszki Judit a gimnázium igazgatóhelyettese, a nyári egyetem szervezője, Lotz János életének és munkásságának a kutatója.

A nyári tábor nagy sikerű előadói közt volt például Grecsó Krisztián író, Antalné Szabó Ágnes nyelvész, az ELTE docense, aki a retorikáról és dr. Jakus Judit, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, aki az őssejtkutatásról tartott előadást. A japán kultúra szekciójának vendége Seike Akila oszakai fotóművész. Kiállítása a gimnázium dísztermében tekinthető meg.

Megismerkedhetnek a diákok a japán kultúrával szokásokkal. Állítottak például tanagata fát, amelyre a kívánságokat lehet  feltenni, majd a végén elégetik, hogy a kívánságok teljesüljenek is. A nyári diákegyetem hallgatói kirándulnak Óbányára, Zengővárkonyra és Pécsre és megtekinti a Tarka Fesztivál programját is.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben