A kakaó keserű?
Amikor mi, Nesquick generációs kakaófogyasztók megkóstoltuk a Perem sátorban kínált kakaót, elfintorodtunk. Nekünk a cukor mindenképpen belevaló. De hogy is került bele a cukor? – tettük fel a kérdést Réz-Nagy Zoltánnak, a sátor vezetőjének. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A kakaó a mályvavirágúak (Malvales) rendjében a kakaóformák (Byttnerioideae) alcsaládjának legismertebb nemzetsége, a legkedveltebb élvezeti növények egyike. A csokoládé alapanyaga. Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik. A gyengén savanyú (pH 4-7,5) talajokat kedveli – olvashatjuk a wikipédiában róla.
Az Újvilágban a bennszülöttek már régóta ismerték a kakaófát, de termesztését a maják kezdték el kr.e. 1500 körül. Az utolsó azték uralkodók palotájában halmokban gyűlt a kakaóbab, hitük szerint ez volt szent madaruk, a kvézál eledele. A belőle készült legalább négyféle italt még cukor nélkül fogyasztották, valószínűleg már Európában került bele először édesítőszer. Egyes feltételezések szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez hozta el kontinensünkre.
Ilyen és efféle információkat tudhattunk meg a Perem sátorban, ahol a teafogyasztással is meg lehetett ismerkedni, sőt, az evangélikus ikonfestészet pár remekét is meg lehetett tekinteni.