Nyíregyházi evangélikus diák is részt vett az MFA Nyári Iskolájában

Létrehozás: 2012. augusztus 15., 08:09 Legutolsó módosítás: 2012. augusztus 20., 09:56

Nyíregyháza – Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete (MFA) által immár ötödik alkalommal megrendezett Nyári Iskolát, amelyre sikeres pályázás után Nádasi Gábort, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákját választották ki és ő képviselhette Nyíregyházát, az ország minden részéről érkezett kutatótársak között. Az alábbiakban az ő beszámolóját közöljük. Szöveg: Nádasi Gábor

„Nagy örömömre szolgált, hogy a sikeres pályázás után kiválasztottak az MFA fizikusi nyári iskolájába júniusban, s így egyedül „képviselhettem” Nyíregyházát az ország minden részéről érkezett (többek közt Erdélyből is) lelkes kutatótársak között” – írta Nádasi Gábor.

„A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete (MFA) által immár ötödik alkalommal megrendezett Nyári Iskola azt a célt szolgálja, hogy a kíváncsi, reál tantárgyakból (főleg fizikából) jól teljesítő, de nem végzős diákoknak lehetőséget adjon különféle kutatásokba bekapcsolódni és magával a kutatói szakmával is megismerkedni. Mindezt ösztöndíjas rendszerbe illesztve, azaz a szerencsés kiválasztottaknak az utazás költségeinek megtérítésén kívül ingyenes szállást és étkeztetést is biztosítanak – nem is akármilyet!

Idén 23 diákot választottak ki, akik közül 9-en voltak lányok. Szinte mindannyian külön témát választottunk, csupán két duó és két trió volt közöttünk. A vasárnapi érkezés (június 24. - az utazást mindenkinek önállóan kellett megszerveznie), ismerkedés és túrázás (Budapest, Csillebérc) után hétfőn a főépület tanácstermében köszöntöttek minket, majd a bemutatkozások és a balesetvédelmi oktatás után az összes listán szereplő labort meglátogattuk a kutatóközpont (KFKI) területén. A nézelődést csak a sok felújítási munka, a szakadó eső és a CERN új szerverparkjának építése nehezítette meg kissé, de maga a környék, az erdős, parkos helyszín sokat dobott minden „kolléga” hangulatán. Mint minden nap, a hétfő is kellemes közös programokkal zárult, a Millenáris Park megtekintése után körbesétáltuk a Margit-szigetet.

Kedden aztán beindult a meló minden résztvevő számára. Én az „Optikai rács készítése holográfiával” című témában tevékenykedtem a mentorommal, dr. Hámori Andrással, akitől rengeteget tanultam már aznap is, mert a délelőtt a holográfiai labor, valamint az elvégzendő munka megismerésével zajlott, s az ínycsiklandó ebéd után mentem csak át a 18-as épületbe, ahol egy több szobás steril tér foglalt helyet. Ez egy olyan helyiség, ahol túlnyomás uralkodik, így a levegő kifelé áramlik, s a bent lévőkön a testet szinte teljesen beborító ruha „feszül”, mindezzel megakadályozva a legkisebb szennyeződés bekerülését is és a minták tönkretételét (főleg szilícium lapocskákról van szó). Itt előkészítettem a munkámhoz elengedhetetlen üveghordozókat (a képen ez látható), és a salétromsavas letisztítás után fotoreziszt-lakkréteget vittem fel rájuk egy speciális centrifuga segítségével. A munkaidő letelte után egészen éjfélig kémleltük az eget a tábor melletti egyik csillagvizsgálóban.

Szerda délelőtt végeztem a sterilszobában előző nap megkezdett munkámmal és délután már nekieshettem az üveglapokon található lakkréteg beexponálásának a hélium-kadmium lézer segítségével. Már az első próbálkozás is sikeres lett, ezért később (pár szabályos minta elkészítése után) már szándékosan kellett elrontanom párat, hogy lássam a különbséget a jó és a rossz között. A nap a Hősök terén és a Gellért-hegyen történő csatangolással zárult.

Csütörtökön aztán a munka végleges befejeztével belekezdtem a témahetet lezáró prezentációm elkészítésébe, s a sportpályán szalonnasütéssel eltöltött búcsúest után pénteken - a többiekhez hasonlóan – én is számot adtam a táborban szerzett ismereteimről és élményeimről. A napot – és a hetet – ping-pongozással, valamint a tábor medencéjében való fürdőzéssel és egy hajnalig tartó Budapest-túrával zártuk le végleg, majd szombaton egy kalandos hazautazás keretében visszaérkeztem Nyíregyházára.

Ezzel a cikkel szeretném bátorítani az összes kíváncsi és kalandvágyó természetű diákot arra, hogy jövő május-júniusban pályázzon az MFA Nyári Iskolában való részvételi lehetőségre, mert ha bekerül (ami igazán nem nehéz dolog), egy életre szóló élményben lesz része!” – zárta sorait Nádasi Gábor.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben