Mit jelent számotokra az, hogy evangélikus iskolába jártok?

Létrehozás: 2008. október 24., 08:39 Legutolsó módosítás: 2008. október 25., 20:05

A soproni Líceum diákjait kérdeztük arról, mit jelent számukra az, hogy evangélikus iskolába járnak.

Mit jelent számotokra az, hogy evangélikus iskolába jártok?

Líceum

Mezei Andrea 11. B (evangélikus):
Az, hogy egyházi iskolába járhatok ,egyfajta védőburkot jelent a cudar világ elől. Bár itt is akadnak ugyanolyan nehézségek, mint másutt, mindezek ellenére úgy vélem igazuk van tanárainknak, amikor azt mondják: "Örüljetek,amíg az iskola védelmező falai között lehettek", hiszen az iskolában még fellelhető az erkölcsi érték, ami manapság sajnos már elég kevés helyen van meg. Itt nem csak a kötelező tananyagot tanítják meg nekünk, hanem megtanítanak minket gondolkodni és igyekeznek Embert faragni belőlünk (csak így, nagy betűvel...).

Tóth Cseperke, 10. A (református): 
Büszke vagyok arra, hogy a Líceumba járok. Az ország legidősebb evangélikus gimnáziumába járni felemelő érzés, és valóban érezhető a közösségen, hogy ezt mások is így gondolják. A diáktársak közvetlenek, segítőkészek. Ide járni – épp ezért - biztonságot is jelent.  Tudom, hogy bármilyen problémámmal, bármikor fordulhatok tanáraimhoz vagy társaimhoz. Az iskola a vallást nem „erőlteti”, az benne van a légkörben, magától és természetesen. Az ünnepek istentisztelettel való megülése természetes, és jó dolog. A hittantáborok pedig a legnépszerűbb programok közé tartoznak – nem számít, hogy a diák milyen felekezetű, és a diák sem érzi magát rosszul esetleges „nem-evangélikussága” miatt.

Fekécs Ildikó, 10. B (evangélikus):
Számomra nagyon sokat jelent az, hogy a Líceumba járok, itt megkapom azt a szellemi, lelki táplálékot, amire szükségem van. Egy remek közösség része lehetek, az iskolában és a kollégiumban is. Hosszú távú értékeket kapunk.

Fellner Anett, 11. B (katolikus):
Olyan közösséget jelent számomra, amely összetartó, egymást segítő, odafigyelő.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben