Mécseseket gyújtottak Márton napján a Benkások

Létrehozás: 2012. november 15., 11:16 Legutolsó módosítás: 2012. november 15., 11:17

Szarvas – A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda diákjai megemlékezést tartottak Márton püspökről. A gyermekek az iskolától családi kísérettel az Ótemplomba sétáltak, lámpásokkal a kezükben. Forrás: benka.hu

A gyülekezet énekkarának Márton napi énekműsora várta a kedves érdeklődőket, majd Himerné Duló Erika által összeállított színjátszós műsor következett, amiben az ünneppel kapcsolatos népi hagyományok és hiedelmek bemutatását láthatták a nézők. Az előadás végén Márton püspök alakja elevenedett meg. Igét hirdetett Lázár Zsolt esperes,  majd közös ének zárta az ünnepi műsort. A templomkertben tea és sütemény várta a közösséget. 

Márton, a római császár katonája, egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Álmában megjelent Jézus, a megsegített ember alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Szerény ember volt, jósága miatt püspökké akarták avatni, de ő nem érezte magát méltónak a kinevezésre, ezért liba ólba bujdosott. Rejtekhelye nem maradt titokban, az állatok hangos gágogásukkal elárulták Mártont, így Tour püspökévé szentelték.

A népszokás szerint a novemberi Márton nap zárja le az éves gazdasági munkákat. Ezzel kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. E napon kóstolták meg az újbort ekkor vágtak le először tömött libákat. 

További képek:

http://benka.hu/index.php/hu/78-icetheme/icetabs/195-marton-nap

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben