Kulcsaink egymáshoz – 8. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Létrehozás: 2012. szeptember 14., 09:14 Legutolsó módosítás: 2012. szeptember 17., 21:23

Budapest – Két dolog jelezte egyértelműen a nyár végét: az iskolakezdés és a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért csapatának szervezésében megvalósuló Megálló interaktív istentiszteletek újabb évadának kezdete. A Megállók közös vezérfonala 2012/13-ban az Összhangban címet viseli. A 2012. szeptember 2-án megrendezett idei első alkalom mottója „Kulcsaink egymáshoz” volt, ahol az egymáshoz és Istenhez vezető ajtók, utak, folyosók megtalálásáról hallhattunk. A Megálló most is a Deák téri evangélikus gyülekezet támogatásával jött létre, illetve a gyülekezet temploma adott otthont az alkalomnak. Szöveg: Leichter Lilla, kép: Endreffy Kornélia

Az iskolakezdés több szempontból is sok új nehézséget, feladatot állít elénk, ezek közül a legfontosabb, hogy ismét közösségbe kerülünk. Természetesen a nyár sem teljes elszigeteltségben telt, de egy közösség mindennapi életének részesévé válni, nap mint nap kapcsolatba kerülni ismerős és ismeretlen arcokkal, viszontlátni rég nem látott barátokat vagy, ne adj’ Isten, ellenlábasainkat – be kell látni, nem könnyű szituáció. És ezzel nem csak a gyerekek, kisiskolások szembesülhetnek: a közösségi lét általános emberi tapasztalat.

 

A másokkal, kisebb-nagyobb csoportokkal történő interakció, kapcsolatteremtés nem mindig könnyű és nem csak egyértelműen örömteli pillanatokkal jár. Megérteni, mások hogyan látnak minket és mi hogyan tudunk mások felé fordulni – ehhez elengedhetetlenül szükségünk van empátiára, türelemre és szeretetre. 

Ha valaki emlékszik még (szerencsére én igen) a nyár kezdetén megtartott, tavalyi utolsó Megálló istentiszteletre, az tudja, hogy a szeretet mibenléte és sokszínűsége volt az alkalom témája. Ez a szeptemberi vasárnap szervesen kapcsolódott az akkor elmondottakhoz: Isten jelenlevőségéről, embereket egymáshoz vezető munkájának elérhetőségéről és magától értetődőségéről beszélt nekünk Kovács Viktor evangélikus lelkész. A Bibliában ki nem mondott üzenetként és a mindennapokban megtapasztalhatóan benne lévő „krisztusi szemüvegről” – a megértés, elfogadás és szeretet lencséjéről. 

A legfontosabb, hogy észben tartsuk, az a bizonyos nyitott ajtó, amelyet Krisztus adott nekünk, tőlünk el nem vehető. Nem kell kulcs, nincs számkód vagy más jelszó – csak szándék kell, hogy belépjünk rajta. Egymáshoz közelebb kerülni is csak elhatározás kérdése: elhatározom, hogy Krisztus mintáját követve igyekszem másokhoz fordulni, kitárt „ajtóval” és szívvel, ahogy ő is teszi ezt velünk szemben.

Őszintén hálás vagyok, hogy részese lehettem az alkalomnak, mert csodaszép útravalót kaptam a következő egy hónapra – kíváncsian várom, hogy a legközelebbi Megálló interaktív istentisztelet mivel ajándékoz meg.

Erre az alkalomra is szeretettel várunk mindenkit október 7-én 18.00-tól, de rendhagyó módon a fasori evangélikus templomban. Mottója „Évák és Ádámok”, témája pedig a nemi szerepek és az alkalmazkodás lesz – az alkalmon lelkészként szolgál Körmendy Petra. 

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a zenekarnak vagy a drámacsoportnak.  E-mail címünk:  koszi@koszi.net 

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 
Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512 

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A KÖSZI által szervezett 8. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház  Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben