Jézus legifjabb hírnökei jártak a KÖSZI Napvető táborának harmadik turnusában

Létrehozás: 2012. augusztus 29., 09:08 Legutolsó módosítás: 2012. augusztus 30., 13:31

Piliscsaba – 2012. augusztus 12-18. között rendezte meg a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért a 16. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor harmadik turnusát a Béthel Missziói Otthonban, mely a 3-8. osztályos gyerekeknek szólt. A Frenyó István által vezetett Napvető Kölyök tábor egy 73 táborozóból és táborszervezőből álló közösségnek adott felejthetetlen nyári napokat. Szöveg és kép: Horváth Márti

A 2012-es év igazán meghatározó a KÖSZI életében, hiszen idén először nem egy, hanem már három nyári Napvető táborral készült az éppen nyári szünetét töltő gyerekeknek és fiataloknak.

A tábor immár 16. éve kerül megrendezésre. Nagy idő. Ez alatt sok minden változott, fejlődött, cserélődtek a szervezők, a 16 éve még táborozóként érkező kisfiú immár több éve maga is táboroztat, és mindig van egy mag, akik mögött sok-sok év gyakorlat van.

Jó pár év tapasztalata van mögöttünk, ezért igyekszünk ezt a tudást és gyakorlatot továbbadni az új generációnak. Ezért a 16. Napvető Kölyök tábor egy újdonsággal állt elő: a szervező csoport kiegészült egy 9 főből álló ifis csapattal. Így ezzel az évvel megkezdődött a jövőbeni táborvezetők kitanítása. A fiatalokból álló csapat hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Bepillantást nyertek, hogy mennyi előkészületi munka előzi meg a tábort, és egy kicsit részesei lehetettek a vezetői csapat tevékenységének. Készültek a programokra, figyelték a táborszervezők munkáját, segítettek, ahol tudtak. Öröm volt látni azt a szeretetet és odaadást, amit tanúsítottak a táborlakók és a vezetők felé. Alig várom, hogy ezzel a lelkes és fiatal csapattal együtt szervezzük meg majd a következő táborokat!

A táborlakók ezen az augusztusi héten Jézus hírnökeivel találkozhattak és ismerhették meg Ábrahám, Mózes, Dávid, Illés, valamint Keresztelő János életét. Bepillantást nyerhettek, és megtapasztalhatták a különböző játékok során, hogy milyen lehetett, amikor a Jóisten egy feladatot bíz ránk, aminek engedelmeskednünk kell, még ha nem is hisszük el magunkról, hogy képesek vagyunk rá.

Ez az augusztusi hét rengeteg programmal és tennivalóval kecsegtetett. Unatkozni nem volt idő. A hét elején még óvatosan figyelték egymást a régi és új táborlakók, ismerkedtek egymással, de végül a kezdeti bátortalanságot a Greguss Gergő és párja által vezetett néptáncest oldotta fel. A naplementébe nyúló táncolásnak és a jó zenének köszönhetően az est végére egy igazi közösséggé váltunk.

A számháborúban a pirosak és a kékek küldetése a zászló megkeresése volt, amit nyári napsütésben, árkon-bokron keresztül, minden zeg-zugot átkutatva kerestek a játékosok. A portyán pedig egy térkép segítségével kellett az egyes helyszíneket megkeresni, ahol, ha a feladatot helyesen teljesítették, további állomásra juthattak.

A tábor csúcspontja volt, amikor egy rendhagyó kirándulásra indultunk a közeli erdőbe. A túra során bizony nem volt elég csupán a csodaszép tájban gyönyörködni és az eget kémlelni, mert bizony a lábunk elé is kellett figyelni. Az út előtt minden csapat kapott egy papírlapot, amin növények voltak, illetve a hozzájuk tartozó meghatározások egy kis borítékban. Dupla feladat várt a kis növénykutatókra: meg kellett találni az út mellett a képen szereplő virágot és a megfelelő ismertetőt hozzá kellett párosítani. Szerencsére a 21. század gyermekei is gond nélkül vették az akadályt, és élvezték, ahogy a természetben kellett kutatni, és nem bepötyögni a kulcsszavakat a goggle-ba.

És, hát mit érne a tábor tábortűz és a tűz körüli gitáros éneklés nélkül? Semmit. Ezek bizony nélkülözhetetlen elemei egy igazán hangulatos nyári estének, amikor a kirándulástól elfáradtan körbe üljük a hűvös estén meleget adó égő farakást, és vidám dalokat dúdolunk. Volt még, akinek maradt felesleges energiája, ők bizony táncra is perdültek.

Ahogy múltak a napok, úgy melegedett az idő is, így csütörtökön sor kerülhetett a várva várt és mindig nagy sikerű vízi olimpiára. Ebben az évben sem úszta meg senki szárazon. Csak úgy folyta a víz a vödrökből, a flakonokból, röpködtek és csobbantak a vízi bombák, végül hatalmas vízi csatába torkollott a játék, amelynek a játékhoz méltó módon a slag vetett véget.

A hét során lélekben is feltöltődhettek a résztvevők, amit Szabó B. András evangélikus lelkész, a tábor lelki vezetője, és a szervezők közt lévő teológuscsapat garantált. Az áhítatok igazán mély nyomot hagytak a táborlakókban, amelyek nem csak tartalomban, de látványában is különlegesek voltak. A táborozók bevonásával, kisebb jelenetekkel vagy egy kis plüssállattal, Jelzőbáránnyal válhattak még közvetlenebbé, emlékezetesebbé ezek az alkalmak. Biztos vagyok benne, hogy még sokáig fogjuk emlegetni, azt, amikor Korni az „Úrral beszélgetett” az Mi Atyánkról, aztán amikor egy-egy hétköznapi embert megjelenítve bebizonyosodott, hogy bárkiből lehet hírnők, vagy amikor Dorci és Ádika segítségével a Jelzőbárány megelevenedett, és elmesélték nekünk, hogy is volt az akkor Mózessel.

Az utolsó esti áhítat nagyon meghitt volt, mindenütt mécsesek égtek, halk gitárzene szólt, és a gyerekek a kincsvadászaton kapott kövecskével (melyen egy igehely szerepelt) egyesével az oltár elé járulva megtudhatták, mit rejt az számukra. Ezeknek a kis kavicsoknak a segítségével emlékezhetünk majd arra, hogy milyen szép volt ez a nyári Napvető tábor.

Biztos vagyok benne, hogy ismét felejthetetlen élményekkel és sok kedves üzenettel a barátságfüzetében tért haza mindenki. Amikor majd a hideg, sötét téli estén megtaláljuk a kis kavicsot vagy kezünkbe vesszük a füzetet, mosolyogva gondolunk a piliscsabai nyárra, és máris nem is fázunk annyira.  Mindezért köszönettel tartozunk Varga Gábor bácsinak, a Béthel Missziói Otthon vezetőjének, aki feleségével, Zsuzsa nénivel ismét otthont adott nekünk, és a szülőknek, lelkészeknek, gyülekezeteknek, akik ránk bízták gyermekeiket, és támogatásukkal lehetővé tették, hogy megszervezhessük a 16. Napvető Kölyök tábort. 

Mi, szervezők nem sokat pihenhetünk, mert már készülünk is az október 12-14. között (tehát nem az eredetileg meghirdetett időpontban, október 5-7. között) Piliscsabán tartott KÖSZI Tábortalálkozóra. Erre várunk mindenkit, aki részt vett idén vagy az elmúlt években a KÖSZI táboraiban, azaz a Téli berek, Életfonal vagy Napvető táborokban! Jelentkezni már lehet a www.koszi.net oldalon. 

-------------------------- 

Képek:

https://picasaweb.google.com/113015646523283190376/16NapvetoKolyokEvangelikusKozossegepitoTabor?

-------------------------- 

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A KÖSZI 16. Napvető Kölyök – evangélikus közösségépítő táborában együttműködő partnerek voltak a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség és a Szívvel-Lélekkel Alapítvány.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben