Jézus hírnökeiről szóltak a KÖSZI Napvető táborában – idén elsőként a Felvidéken

Létrehozás: 2012. augusztus 10., 08:52 Legutolsó módosítás: 2012. augusztus 23., 07:59

Garamkövesd – A 16. Napvető – evangélikus közösségépítő tábor első turnusát rendezte meg 2012. július 22-28. között a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és a Százdi Evangélikus Gyülekezet a szlovákiai Garamkövesden. Az élményekkel teli egy hétben a szlovák és magyar gyerekek Jézus hírnökeiről hallhattak nap, mint nap. Szöveg: Gengeliczki Barbara és Pellionisz Petra, kép: Gengeliczki Barbara

Ismételten Garamkövesd adott otthont a már hagyománnyá vált szlovák-magyar evangélikus gyerektábornak, mely ettől az évtől Napvető Felvidék néven bekapcsolódott a KÖSZI nyári táborainak sorozatába. Mind a szervezők és segítők, mind a résztvevők vegyesen szlovák és magyar nemzetiségűek voltak, akik egy felejthetetlen hetet töltöttek együtt. A közel 30 fős csapatunk táborvezetője Gengeliczki Barbara, lelki vezetője Asztalos Richárd evangélikus lelkész volt, a szlovák nyelvű lelki részekért pedig Hanka Peničková evangélikus lelkész felelt.

A Napvető táborok ezévi témájaként a Jézus hírnökei mottót választottuk, így a gyerekek a Kupaktanácsok kreatív hittanóráján jobban megismerhették Ábrahám, Mózes, Illés, Dávid és Keresztelő János életét és alakjának jelentőségét. Mózes népeként kipróbálhatták, milyen vakon menni az ismeretlenbe, Ábrahám helyzetébe beleélve magukat átélték, milyen mikor feltétel nélkül kell bízni, Dávidként szembenéztek a maguk félelmetes Góliátjával.

A szervezők délutánonként sok színes programmal várták a táborozókat, akik az ipolyszakállasi strandkirándulás mellett kézműveskedhettek, táncolhattak, sportolhattak, vetélkedőkön vehettek részt és számháborúzhattak. A gyerekek a bibliaismeretüket is fejlesztették, és igyekezetüknek köszönhetően egy életre megtanulták, ki is az az Obadjahu, kik a filiszteusok, illetve hétvégére Sámuel, Saul és Salamon neve is a saját helyére került.

A hét különleges báját adta meg az, hogy a nyelvi különbségeknek köszönhetően a legtöbb program két nyelven zajlott párhuzamosan, és ez a szeretetteljes Bábel nagy élvezetet okozott a résztvevőknek – próbáljon csak meg bárki két nyelven számháborúzni! Hétvégére a nyelvi különbségeket leküzdve mindenki közösen énekelt, a magyarok szlovákul, a szlovákok magyarul egyaránt, így a tábori hetet méltóképpen egy kétnyelvű istentisztelettel zárhatták le a résztvevők. A garamkövesdi Napvető Fevidék tábor évente kiváló példáját adja annak, hogy az egymás iránti figyelem, a közös istenhit, egymás szeretete áthidalja a nyelvi nehézségeket, és örömteli élményt varázsol még az akadályokból is. Így volt ez idén is, amikor még az egészségügyi fürdő is kacagással és bolondozással teli strandolássá változhatott.

Nagy hálával tartozik a szervezőcsapat Ferenczy Erzsébet péteri evangélikus lelkésznek, aki tavaly felkérte a KÖSZI Egyesületet, hogy kapcsolódjon be a tábor szervezésbe, és megalapozta a most kibontakozott együttműködést. Köszönettel tartozunk Srna Zoltánnak, aki a felvidéki gyerekek mozgósítását és tábori helyszín szervezési munkálatait végezte, de egyúttal azoknak a szlovák nyelvű szervezőknek is, akik a felvidéki gyülekezetekből csatlakoztak a KÖSZI gárdájához. Közös munkájuk gyümölcsöt aratott, és nagyszerű emlékekkel, élményekkel ért véget a gyönyörű felvidéki hét.

A szervezők bíznak benne, hogy minden gyerek hitében megerősödve tért haza, és október 12-14. között (tehát nem az eredetileg meghirdetett időpontban, október 5-7. között) találkozunk a KÖSZI Tábortalálkozón Piliscsabán, illetve jövőre ugyanígy Garamkövesden! Jelentkezni a www.koszi.net oldalon lehet.

--------------------------

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról: 

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: http://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512

Iratkozz fel a KÖSZI Hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A 16. Napvető Felvidék – evangélikus közösségépítő tábor a KÖSZI, a Capella Polgári Társulás, a Százdi Evangélikus Gyülekezet és a Szívvel-Lélekkel Alapítvány együttműködésében valósult meg.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben