EGOT – A hagyományőrző fiatalok a nemezkészítést és a bőrfaragást is kipróbálhatták

Létrehozás: 2009. szeptember 28., 11:37 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 28., 12:38

Győr – Az Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozóján több száz gimnazista mutatta meg tehetségét az érdeklődőknek. Volt, aki a zenei készségével, és volt, aki fotóival kápráztatta el a közönséget. Sokan énekeltek és táncoltak, festettek és faragtak, sőt erre az alkalomra még egy színjátszó közösség is alakult. Mondhatjuk tehát, hogy rengeteg tehetség érkezett a találkozóra. Ezek közül is talán az egyik kiemelésre méltó részleg mégis a textilesek, kézművesek csoportja. Szöveg: Patai Ádám (Orosháza, Székács József Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium)

Azért emelem ki pont a kézműveseket, mert bár a legtöbben nem ezt helyezzük érdekesség szempontjából az elsők közé, mégis jobban elmélyedve a témában, igazi izgalmakban lehet részünk. Ők nem csak azért dicséretesek, mert remekműveket alkotnak, hanem mert hagyományőrző tevékenységet folytatnak.

A foglalkozáson a legtöbben egy ókori, gyapjú megmunkálási technikát, a nemezelést gyakorolták. Ugyan nem a magyaroktól származó kézművességről van szó, mégis rengeteg használati tárgy készült ezzel a technikával. Ilyenek a tipikus magyar süvegek, tarisznyák és a korai jurták tetejét is ezzel az anyaggal borították be. A módszer egyszerűnek látszik, mégis sok türelmet igényel. Egy táska készítéséhez nem kell más, mint gyapjú, víz, szappan és rengeteg türelem. A recept pedig a következő: fogjuk az anyagot, mártsuk vízbe, majd alapos kicsavarás után beszappanozva kezdjük el simítgatni! Száradás után mindez masszívan összeáll.

Nem hagyható figyelmen kívül a tarsolylemez készítés sem. A találkozón egyetlen személy foglalkozott az őseink által előszeretettel viselt dísz megmunkálásával. Egy lemez elkészítéséhez sok idő és remek kézügyesség kell, hiszen réz-, vagy alumíniumlemezre vésnek mintát. Egy nagyobb darab, bonyolult formákkal akár több napot is igénybe vehet. Elkészítéséhez szükség van kalapácsra, szurokra és vésőre. Egy komolyabb remekmű ára meghaladhatja a 40.000 Ft-ot is.

A bőrfaragáshoz hasonló készségek kellenek. Ha azonban elrontunk valamit, javítani aligha lehet. Ám ezúttal nem is az alkotások kizárólagos szépsége volt a fontos, hanem az, hogy fiatalok küzdöttek a képzőművészeti hagyományok megőrzéséért.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben