A lovász szakma legjobb tanulói versenyeztek a héten Kőszegen

Létrehozás: 2012. április 23., 12:58 Legutolsó módosítás: 2012. április 23., 16:03

Kőszeg – Pénteken eredményhirdetéssel zárult a lótartó és -tenyésztő szakma kiváló tanulója verseny országos döntője Kőszegen. Kőszegi diák lett a második. Forrás: vasnape.hu, tvszombathely.hu Szöveg: evangelikus.hu

Magyarországon 17 olyan középiskola van, ahol lótartásra, lótenyésztésre tanítják a diákokat. Ebből 11 iskola legjobb két-két diákja érkezett az elmúlt héten kedden Kőszegre, az Evangélikus Mezőgazdasági, Kereskedelmi, Informatikai Szakképző Iskolába, hogy három napon át számot adjon elméleti és gyakorlati felkészültségéről.

A lovászképzés még mindig csekélynek számít az országban, mivel kevés helyen tudják biztosítani az oktatáshoz szükséges feltételeket. A képzés viszont egyre több fiatalt érdekel.

Vizsgáztak a lovak gondozásából, tenyésztéséből, lovaglási és fogathajtási tudásukból. A díjhajtás mellett díjlovaglásban mérték össze tudásukat a versenyzők a gyakorlati versenynapon. 11 iskola 18 tanulója, a legjobbak vettek részt a lovász szakma kiváló tanulója versenyen. A bírók figyelték többek között, az ülés mélységét, azt, hogy mennyire lovagolnak közel a sarkokhoz, szélekhez a diákok, milyen az összhang a ló és lovasa között. Az országosan ismert, kiváló szakember bírák szerint sok minden befolyásolja azt, hogy kiből lesz jó lovász.

Tavaly Szécsényben rendezték meg a versenyt, s már ott megállapították: egyre magasabb nívó jellemzi a diákok felkészültségét és a rendezés színvonalát is. 

A verseny nemcsak az első helyezésért folyt. A jól teljesítő diákok mentesültek a szakmai vizsga alól. Ez 12 tanulónak, köztük a két kőszeginek sikerült is.

A mostani kőszegi rendezéssel mindenki nagyon elégedett volt, köztük a fő szervező Magyar Agrárkamara szakembere, de ugyancsak elismerően nyilatkozott dr. Németh Csaba, a Magyar Lovas Szövetség elnöke is, a vizsgaelnök. A diákok is sokkal jobbak, sokat fejlődött lovaglási tudásuk.

Az iskola dísztermében volt az ünnepélyes eredményhirdetés. 2012-ben Kőszegen szép bábolnai siker született. Tóth Tamara Réka (Bábolna) lett a lótartó és -tenyésztő szakma kiváló tanulója, második helyezett Horváth Ádám Róbert (Kőszeg), harmadik pedig Bertók Mátyás (Bábolna).

Videó:

http://www.tvszombathely.hu/hirek/a-lovasz-szakma-legjobb-tanuloi-versenyeztek-a-heten-koszegen-20120420

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben