„Mintha közöttetek feszítették volna meg…” – Fiatalok zenés passió-előadása Budavárban

Létrehozás: 2012. április 10., 09:17 Legutolsó módosítás: 2012. április 10., 10:46

Budapest – Immár hagyománynak számít a budavári gyülekezetben, hogy a fiatalok nagyhéten zenés passiójátékot adnak elő. Így történt ez idén virágvasárnap is: Balicza Iván igazgató lelkész – egész héten át tartó – evangélizációs sorozata első igehirdetéséhez csatlakozva több mint húsz fiatal jelenítette meg nagy átéléssel Jézus szenvedéstörténetét. Szöveg: Fabiny Katalin

A gitárokkal és billentyűs hangszerrel kísért igényes darabot a szerző, Bence Imre lelkész tanította be a fiataloknak. A passió a virágvasárnapi bevonulástól kísérte végig Jézus jeruzsálemi tartózkodását. Jó volt látni, ahogy a tizen- és huszonéves fiatalok teljes átéléssel adták elő a templomtisztítás vagy éppen a lábmosás jelenetét, idézték fel a Gecsemáné-kerti virrasztást, Júdás árulását vagy éppen Pilátus dilemmáját. Közben pedig feltűnt, hogy a baráti közösséggé forrott csapat tagjai mennyire szorítanak egymásnak: amikor valaki elkezdte szólóját, akkor biztató tekintetek bátorították, és amikor befejezte azt, alig észrevehetően megszorították a kezét. A kórusok erőteljesen és tisztán szóltak. A jelzésszerű díszleteket és jelmezeket néhány ötletes megoldás gazdagította. Minden egyes jeleneten érződött, hogy azt a fiatalok maguk formálták. 

Minden passiójáték csúcspontja az a jelenet, amikor Jézust keresztre feszítik. A több nemzedékből álló gyülekezetet mélyen megrendítette Jézus megveretésének és a kereszt felemeltetésének a látványa. A jelenlevők azt élték át, amit Pál apostol írt Jézusról: „mintha közöttetek feszítették volna meg” (Gal 3,1). A katarzist mégsem a szenvedés ilyen látványa jelentette, hanem még inkább a feltámadás reményének megfogalmazása. Sugárzó arccal énekelték a fiatalok: „Húsvétra vár az én szívem. / A nyitott sír kell énnekem / Feltámadás és újulás / Bűnbocsánat és új áldás.”

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben