Vesztfáliai delegáció látogatott Magyarországra – Különböző munkaágakkal ismerkednek meg

Létrehozás: 2009. október 13., 14:00 Legutolsó módosítás: 2009. október 13., 18:58

Budapest – Lelkészekből és professzorokból álló vesztfáliai protestáns (uniált –református-evangélikus) egyházi delegáció érkezett ma délelőtt Magyarországra – tudtuk meg dr. Tarr Klárától, a Magyarországi Evangélikus Egyház Külügyi Osztályának vezetőjétől. Az október 16-ig vendégeskedő küldöttség tagjai találkoznak majd a protestáns egyházak vezetőivel, a munkaágak referenseivel, látogatást tesznek az evangélikus és református egyházi intézményekben, megismerkednek a különböző egyházi szervezetekkel, hogy ezzel is erősítsék az egyházak közötti partneri kapcsolatokat.

A német delegáció tagjaként eljött hazánkba dr. Hans-Martin Lübking a Villigsti Pedagógiai Intézet vezetője, Klaus Breyer lelkész, a Villigstben működő Egyházi és Társadalmi Intézet környezetvédelmi referense, Christel Schürmann lelkésznő, a dortmundi MÖWe (Mission, Ökumene und kirchliche Weltverantwortung – Misszió, Ökumené és egyházi felelősség a világért) Misszionáriusi Szolgálatának munkatársa, dr. Elga Zachau, a MÖWe lelkészképzési és továbbképzési felelőse, Axel Rolfsmeier a dortmundi Diakóniai Szolgálat (Diakonisches Werk) Pályaudvari Missziójának koordinátora, Thomas Krieger, a MÖWe európai referense, és Peter Ohligschläger lelkész, a MÖWe vezetője.

A ma reggel érkezett vendégeket a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának épületében fogadta Bóna Zoltán főtitkár és D. Szebik Imre elnök. Ezután kettő órakor Húsz évvel a Vasfüggöny leomlása után címmel Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő és dr. Bölcskei Gusztáv református püspök vezetésével kerekasztal-beszélgetés kezdődött.

A délután folyamán a Gryllus fivérek, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, Prima Primissima- és Kossuth-díjjal kitüntetett zenészek beszélnek majd küldöttségnek a családjukban és zenéjükben megélt ökumenéről. 

A holnapi nap folyamán az egyes munkaágak – misszió, diakónia, oktatás, lelkészképzés, ökumenikus kapcsolatok, média, környezetvédelem, európai kapcsolatok – referensei részére csoportos és személyre szabott programok lesznek, amelynek során alkalom nyílik majd a munkaágak vestfáliai és magyar képviselői közötti eszmecserére is.

A program részeként a delegáció tagjai többek között evangélikus egyházvezetői részről Prőhle Gergely országos felügyelővel, Ittzés János elnök-püspökkel, Kákay István országos irodaigazgatóval, valamint D. Szebik Imre nyugalmazott püspökkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökével találkoznak.

A részletes program letölthető a mellékletből.

Fájlok
A vesztfáliai delegáció látogatása Magyarországon – németül   50.7 kB  
Besuch der westfälischen Delegation in Ungarn in Zusammenabeit der RKU und der ELKU – auf Deutsch
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben