Szlovákajkú evangélikus gyülekezetekben szolgáló lelkészek találkozóját tartották Acsán

Létrehozás: 2010. november 08., 12:15 Legutolsó módosítás: 2010. november 08., 12:18

Acsa – 2010. október 26-án, folytatva a tavasszal elkezdett hagyományt, ezúttal Acsán találkoztak azok a lelkészek, akik olyan magyarországi evangélikus gyülekezetekben szolgálnak, ahol szlovák anyanyelvű kisebbség él. Az egyik szervezőtől, Gulácsiné Fabulya Hilda lelkésznőtől érdeklődtünk a nap programjai iránt. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Hollósy Tiborné.

„Tavasszal Vanyarcon találkoztak a lelkészek, ezúttal pedig az acsaiak voltak soron – mesélte Gulácsiné Fabulya Hilda. – Mivel idén ünnepeltük a zsolnai zsinat négyszázadik évfordulóját, ezért meghívtuk Kertész Botond történészt, tartson nekünk előadást erről. A nap hátralévő részében, szlovák és magyar nyelven is megtekintettük a Zákeus Média Centrum által forgatott filmet, amelyet a szlovákiai ünnepségsorozaton készítettek, majd Mekis Ádám tartott az acsai gyülekezet történetéről egy előadást. A templomban eltemetett Prónay család történetét is felelevenítettük.”

Az alkalom családias légkörben zajlott, sajnos három püspökünk egyéb elfoglaltságok miatt felmentésüket kérték, de számos szlovákajkú gyülekezet lelkésze részt vett a rendezvényen. A következő alkalmat a tervek szerint jövő tavasszal Békéscsabán rendezik meg, de ennek témáját egyelőre még nem rögzítették le.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben