Szlovák nyelvtörvény: Európai segítséget kértek az egyházak

Létrehozás: 2009. szeptember 05., 10:03 Legutolsó módosítás: 2009. szeptember 05., 10:05

Budapest – Levélben kér segítséget a négy történelmi egyház az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosától, Knut Vollebaektől, hogy támogassa a nemzetek közötti megbékélést. A Szlovákiában szeptember 1-jén életbe lépett nyelvtörvény kapcsán megszületett levél magyar fordítását az alábbiakban adjuk közre.

Egyházaink nevében őszinte hálánkat fejezzük ki az ún. nyelvtörvény, azaz az Államnyelvről szóló 270/1995 törvény kapcsán tett erőfeszítéseiért, amelyet a szlovák parlament 2009. június 30-án fogadott el.

Értelmezésünk szerint a hivatkozott törvény a kisebbségek anyanyelvhasználathoz való jogát sérti, amennyiben korlátozza azon jogukat, hogy kifejezzék, megőrizzék és kibontakoztassák nemzeti, kulturális és nyelvi identitásukat, hogy fenntartsák és műveljék kultúrájukat a maga teljességében. Diszkriminál kisebbségi csoportokat és figyelmen kívül hagyja az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának a kisebbségi nyelvek használatának kiszélesítésére vonatkozó ajánlásait.
Aggodalommal tölt el minket, hogy az Európai Unión belül olyan törvény kerülhet elfogadásra, amely ellentétes az alapvető európai értékekkel és figyelmen kívül hagyja az európai együttélés ezeréves zsidó-keresztyén értékeit.

Korábban kiadott közös nyilatkozatunkban is amellett érveltünk, hogy az elfogadott törvény sérti azokat az alapvető európai értékeket és alapelveket, amelyeket az Európai Uniót létrehozó egyezmény 6. cikkelye fogalmaz meg. Mivelhogy az érintett törvény értelmezésünk szerint az európai egyházak és vallási közösségek gondolkodásában alapvető jelentőségű és megkérdőjelezhetetlen emberi jogokat sért, nem tekinthetünk rá úgy, mint egy ország saját, belső ügyére.

Aggaszt minket a régiónkban tapasztalható növekvő politikai feszültség, különösen Szlovákia és Magyarország kapcsolatában. Magyarország és a térség egyházai szüntelenül azon fáradoznak, hogy legyőzzék a szociális, nemzeti és etnikai konfliktusokat és előmozdítsák az egyházak és nemzetek közötti megbékélést. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy eszközeink végesek és ezért támogatásra van szükségünk erőfeszítéseinkben. Éppen ezért a magyar egyházak úgy döntöttek, hogy nemzetközi szervezetek támogatását és segítségét kérik e téren.

Szeretnénk biztosítani arról, hogy figyelemmel követjük a helyzetet és teljes mértékben támogatjuk azokat a kisebbségeket, akik fenyegetésként és diszkriminációként élik meg az állami nyelvtörvény módosítását. Osztjuk azt a nézetet, miszerint a szlovákiai magyar kisebbség módosított nyelvtörvény okozta félelmét és bizonytalanságát az Európai Unió egyetlen felelős vezető személye és testülete sem hagyhatja figyelmen kívül.

Bizonyosak vagyunk afelől, hogy erőfeszítései hozzájárulnak a békés megoldáshoz és ezzel az Európai Unió közösségét erősítik.

Őszinte tisztelettel:

Dr. Erdő Péter
bíboros
Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Dr. Bölcskei Gusztáv
püspök
Magyarországi Református Egyház

Ittzés János
püspök
Magyarországi Evangélikus Egyház

Dr. Feldmájer Péter
elnök
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben