Részletesen a Biblia éve tapasztalatairól

Létrehozás: 2008. november 28., 13:41 Legutolsó módosítás: 2008. november 28., 13:42

Budapest - Mint ahogyan arról már híreink között beszámoltunk, november 26-án este a Szegedi Református Egyetemi Lelkészség és a Szegedi Közéleti Kávéház kezdeményezésére ökumenikus kerekasztal-beszélgetésre került sor a szegedi Honvéd téri református templomban. Az eseményről Czagány Gábor szegedi református egyetemi lelkész küldött beszámolót a Magyar Kurírnak, ezt a cikket közöljük.

Részletesen a Biblia éve tapasztalatairól

Biblia éve

Az est meghívottai voltak Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház kommunikációs vezetője, Gáncs Péter, az Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke, Imrényi Tibor szegedi ortodox parókus és teológus. A beszélgetés annak apropóján valósulhatott meg, hogy a város egyetemi pasztorációt végző közösségei ezen a héten mutatták be a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában A 66-os úton nevet viselő interaktív bibliakiállítást, amelyen keresztül az egyetemisták és a város lakói új, játékos formában szerezhettek ismereteket a Szentírásról.

A beszélgetés mintegy 150 főnyi hallgatósága először a vendégek személyes, Bibliához kapcsolódó tanúságtételeit hallgathatta meg, amelyek mindegyike a Szentírás alapos és rendszeres olvasására biztatott. Szóba került a Biblia éve, a magyarországi keresztény egyházak közös kezdeményezése, amelynek a már esetlegesen mérhető eredményeiről kérdezett az est házigazdája. A válaszokból kiderült, hogy talán nem számokkal mérhető eredményeket kell várni, hanem ez az év a lassú szemléletformálás fontos eszközévé válik. Kiss-Rigó László püspök kiemelte, hogy most jött el az idő, amikor a római katolikus egyház is őszintén ki tudja mondani, hogy lehet tanulni a protestáns egyházaktól az Ige tiszteletét illetően.

Szó esett ezt követően a Szentírás szerepéről az egyes felekezetek életében. Imrényi Tibor ennek kapcsán elmondta, hogy az ortodoxia, de a római katolicizmus is evangélium-központú, ami viszont nem jelenti azt, hogy megfeledkeznének a Biblia egyéb részeiről. A Biblia értelmezésének különbségeit firtató kérdésre azt a választ adták, hogy a megközelítések között nem tapintható áthidalhatatlan különbség. Így végeredményben a Szentírás továbbra is összeköti az egyházakat, mintsem elválasztaná őket.

A beszélgetés végén olyan témák merültek fel, mint a Biblia használata az ifjúsági misszióban és ennek újfajta kihívásai, valamint, hogy hogyan vizsgálható a Szentírás ereje a társadalom egészében. Az elhangzó válaszok világossá tették, hogy az egyházak keresik az új utakat és lehetőségeket, ezáltal választ adva az emberek kimondott és ki nem mondott kérdéseire, gyógyítva a társadalom régi és friss sebeit. Ehhez azonban az igét nem csak egyszerűen olvasni kell, nem csak tanítani kell róla, de szívből kell élni minden egyes sorát.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben