Prónay Sándor-emlékérmet kapott Böjtös László presbiter, tiszteletbeli konzul

Létrehozás: 2009. december 08., 20:36 Legutolsó módosítás: 2009. december 09., 19:03

Cleveland – Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház külkapcsolatokért felelős püspöke 2009. december 6-án, vasárnap Prónay Sándor-emlékérmet adott át Böjtös Lászlónak, a Nyugat-Clevelandi (West Side) Evangélikus Gyülekezet presbiterének, hazánk tiszteletbeli konzulának, elismert építésznek. Szöveg: dr. Fabiny Tamás

 
 

Böjtös László 1931-ben született a Györ-Sopron megyei Vadosfán. Tíz éves korában került el a szülői házból a Soproni Evangélikus Liceumba, majd államositás után a a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, 1949-ben. Származása („egyéb”) miatt egyetemre egy évvel késöbb került, mint egy komáromi katonai építkezés munkása. 

1954-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.  A diploma megszerzése után a budapesti Lakótervhez került tervezőnek.
1956 áprilisában feleségül vette a Csehszlovákiából 1948-ban áttelepített magyar család leányát, Papp Györgyit.

1956. október 23-án visszatérve a Műszaki Egyetemre, együtt indult a diákokkal a Dunaparton a Bem szoborhoz. Az ezt követő napokat, heteket Budapest, Vadosfa (özvegy édesanyja és két öccse lakhelye) és Győr között töltötte.

A teljes reménytelenség láttán, 1956. december elsejének éjszakáján menekült át feleségével Ausztriába. Ez év utolsó napján került az Egyesült Államokba. 

Cleveland (Ohio)-ban az első időkben rajzolóként, majd építészmérnöki alkalmazásban dolgozott. 1970 óta saját építészi irodáját vezeti. Széles skálájú építészeti profiljában élen az egyházi, templomépítészet áll.

Böjtös László évtizedek óta fáradhatatlanul építi a magyar-magyar
kulturális, közéleti és egyházi kapcsolatokat. A kialakult sokirányú eszmecsere, 1967. október 23-án indult el gépelt, sokszorosított formában, és az ITT-OTT nevet kapta. Rendezettebb kiadásban, valamint internetes változatban jelen van ma is.

1977-ben Közösség alakult e felfogás és magatartás köré, és jegyeztetett be az amerikai törvények szerint, Magyar Baráti Közösség néven. Böjtös jelenleg nemcsak hazánk tiszteletbeli konzulja, hanem az Amerikai Magyar Koalíció egyik vezetője is.

Böjtös László családja jelenlétében vette át egyházunk kitüntetését.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben