Örömünnep Szarvason: Hálaadás Isten csodájáért

Létrehozás: 2009. december 07., 15:43 Legutolsó módosítás: 2009. december 07., 18:26

Szarvas – December hatodikán délután a szarvasi Ótemplomban ünnepelni gyűltek össze a hívek: hálát adtak a 221 éves, megújult templomért – adta tudtul honlapunknak Lázár Zsolt, a gyülekezet lelkésze. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Fotó: newjsag.hu

Az Ótemplom helyén 1723 óta áll templom, a három elsőt gyenge anyagból, valószínűleg vályogból építették, és nem bírták az idő próbáját. A jelenlegi evangélikus Ótemplomot 1788-ban Tessedik Sámuel építtette, és advent második vasárnapján szentelték fel. Azóta immáron több ízben is felújították, legutóbb 21 évvel ezelőtt.

Idén újrafestették a külső és a belső falakat, felújították az elektromos hálózatot, a tetőn elvégezték a szükséges bádogosmunkákat, belül felújították a csillárokat, sőt még egy új toronyórát is üzembe helyeztek – tudtuk meg a gyülekezet lelkészétől, Lázár Zsolttól. 

Összesen 21 millió forintot költöttek a megújulásra, amit gyakorlatilag idén augusztusban kezdtek, így rekord idő alatt fejezték be a templom széppé tételét. Ez azért történhetett, mert a tatarozáskor nem használtak állványt, hanem daruval festettek.

A hálaadó istentiszteleten az oltári szolgálatot Ribár János a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese  valamint Horváth Zoltán Olivér és Lázár Zsolt helyi lelkészek együtt végezték.

A szószéki szolgálatban Ribár János a Nyugat-Békési Egyházmegye esperese az összefogás csodájaként aposztrofálta azt, hogy a templom megújulhatott.

Az ünnepi alkalmon a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjai adtak műsort.

Az istentisztelet úrvacsoravétellel zárult, amelyen a fent említett lelkészeken túl, az osztásban Kondor Péter, a Kelet-Békési Egyházmegye esperese is szolgált. Gyónási beszédet Lázár Zsolt mondott.

Az istentiszteleten számos lelkész vett részt, így jelen volt Zátonyi János, az Újtemplom megbízott lelkésze, Nobic Erzsébet, Tuska Tibor, Szpisák Attila, Láng Pál.

Az újraszentelésen köszöntő beszédet mondott Lengyel Anna, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Kákay István, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója, és Babák Mihály, Szarvas polgármestere is. Jelen volt Mekis Viktória, az Országos Iroda igazgatóhelyettese is.

Az istentisztelet után a Korona Étteremben volt fogadás.

További képek az alkalomról itt tekinthetőek meg.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben