Ökumenikus kápolnát avattak a Tiszalöki Fegyház és Börtön falain belül

Létrehozás: 2008. december 12., 16:11 Legutolsó módosítás: 2008. december 12., 16:18

Tiszalök - Zárt ajtók mögötti kápolnában hangzik Isten igéje. Börtönben lévő emberek fordulnak Istenhez szabadságért? Elképzelhető-e a megtérés rácsokon belül? Kápolna az elítélteknek? Jogos vagy jogtalan az az előítélet, mely szerint félünk a büntetett előéletű emberektől? Isten kegyelme csak a mi bűneinket törli el, vagy az emberi törvények által elítéltekét is? Galambos Ádám írása és fotói.

Ökumenikus kápolnát avattak a Tiszalöki Fegyház és Börtön falain belül

A rabok

A 2008. március 28-án átadott tiszalöki épület az ország első olyan büntetés-végrehajtási épülete mely PPP-s (az állami és a magánszektor együttműködésén alapuló) beruházással épült. Az épület legújabb része, az ökumenikus kápolna 2008. december 11-én került átadásra. A kápolnát Bölcskei Gusztáv református püspök, Takács János görög katolikus pap, és Mák Zsolt tiszavasvári római katolikus plébános áldotta meg.

 Az ünnepség a kulturkörletben kezdődött, ahol az egyházi szervezetek képviselői, a börtönmissziót végző szervezetetek (többek között a Magyar Testvéri Börtöntársaság) és a büntetés-végrehajtási Intézetek meghívottai, a fogvatartottakkal közös műsoron vettek részt. Tikász Sándor ezredes, az Intézet parancsnoka, köszöntőjében elmondta: Nagy öröm ez a nap, mert egy olyan részét nyithatják meg az Intézetnek, ami az elítéltek javára válik.

 „Várván vártam az Urat és Ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat”

Csuka Tamásnénak, a Váci Fegyház és Börtön börtönlelkészének vezetésével a váci elítéltek kórusa egyházi énekekkel köszöntötte a meghívottakat. Az előadáson kívül a kórus tagjai beszámoltak korábbi életük bűneiről, majd elmondták: Isten közelsége a rácsokon belül is szabadságot ad.

Éles Györgynek, a tiszalöki BV börtönlelkészének, vezetésével készített színdarab, mintegy válaszként erősítette meg a jelenlévőkben azt az érzést, hogy igen, helye, és ideje van a börtönben végzett szolgálatnak. Az elítéltek egy színházi darabban mutatták be azt, hogyan szólíthatja meg a másikon keresztül Isten az eltévedtet. Az előadás egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy megnyugvást és békét hordoz Isten üzenete a felé fordulónak.

Bölcskei Gusztáv beszédében kiemelte: „Amit itt hallhattunk és láthattunk, abban valóban ott van a személyes hitelesség, ami közel tudja hozni hozzánk azokat a nagy szavakat amik máskor frázisként csengenek mint üdv, szabadulás, hit. Mindezt egy hús-vér embertársunktól úgy halljuk, hogy az vele történt meg, ennél hitelesebbre nincs szükség… ahogy kántor testvérünk – a váci BV egyik elítélte -  mondta: Isten belekapaszkodik életünkbe.

Advent falakon belül és falakon kívül mit jelent? Mi is az Isten irgalmas, lehajló szeretete?

Bölcskei püspök úr egy történettel szemléltette mindezt: A kisfiú megkérdezi édesapjától: A Jóisten szokott focizni? Apa: Miért? Gyerek: Most van a bajnokság és szükség lenne rá, hisz ő mindenkit le tud győzni. Mit gondolsz? Beáll Isten a mi csapatunkba?

Advent jelentése, hogy Isten beáll a mi csapatunkba… Akármi történt is a múltban, akárkik vagyunk, mi egy olyan csapatban élhetünk, mely vigasztalást, reménységet nyújt.

Cigarettapapír vagy porosodó könyv?

Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára a fenti kérdésről beszélt azt megelőzően, hogy átadott szimb,olikusan egy Bibliát a Tiszalöki Fegyház és Börtön számára.

„2008 a Bibla éve, melynek lényege, hogy azok a Bibliák amik ott vannak a polcokon, lekerüljenek onnan. Sokan kérdezik: minek börtönbe vinni Bibliát, hiszen úgyis cigarettapapír lesz belőle? Hallhatjuk, hogy megesik nem egy Bibliával mindez, viszont meglátásom szerint, ezeknek a könyveknek nem rosszabb a sorsa, mint annak a sok százezer Bibliának amik otthonok polcain porosodnak, mert senki onnan le nem veszi őket.

Hiszem azt, hogy a Bibliaosztások során a Szentírások olyan helyre kerülnek, ahol felhasználják azokat. Ahogy a mai napot nézem és látom ezeket az embereket, akik börtönbüntetésüket töltve bizonyságot tesznek Isten felől, meggyőződésem, hogy ha néhány Biblia áldozatul is esik ártó kezeknek, viszont pár emberben hitet ébreszt, annak örök üzenete, akkor az Intézetnek felajánlott Szentírások elérik céljukat.”

 (A Magyar Bibliatársulat a Magyarországi Református Egyházzal közösen ötven Szentírást ajánlott fel az Intézet számára)

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben