Mit tanít egyházunk – Jézus Krisztus személyéről?

Létrehozás: 2010. február 13., 15:21 Legutolsó módosítás: 2010. február 16., 16:36

Budapest – „Nem csupán elméleti kutatást végzünk, hogy ki is volt Jézus Krisztus, hanem jelenidőben szembesülünk az ő személyével. Hiszem, hogy jelenlétében beszélünk, nem egyszerűen róla, hanem vele” – fogalmazott Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) tavaszi előadás-sorozatának második alkalmán. A 2010. február 11-én megtartott rendezvényen az egyház Jézus Krisztus istenségével és emberségével kapcsolatos tanításáról hallhattak és gondolkodhattak közösen a jelenlévők. (A tudósítás bővebb változata a dél.lutheran.hu oldalon olvasható.) Szöveg és fotó: Smidéliusz András

Az összejövetel nyitóáhítatában dr. Garádi Péter, a Budaörsi Egyházközség felügyelője Mt 16,13-16 alapján arról szólt, hogy Jézus tanítványai szívéig akar elérni Cézárea Filippinél megfogalmazott kérdéseivel. „Jézus övéitől kérdezi ma is: »Hát ti kinek mondotok engem?«. Lehet rá bármit felelni, de az igazat az mondja, akinek az Atya ezt felfedi...” – fogalmazott az igehirdető.
Gáncs Péter püspök vetített képes prezentáció segítségével,három részletben járta végig hallgatóival a címben kijelölt krisztológiai utat. Az első részben az evangéliumok tanúságtételére hívta fel a figyelmet. Mint elmondta: a négy evangélista más-más oldalról mutatja be Jézus életét, különleges módon feldolgozva azt a feszültséget, amely Jézus isteni és emberi természetéből fakad. A hallgatók evangéliumi részletek felidézésével követhették nyomon, hogy mennyire végigvonul Jézus életén ez a kettősség.
Előadásának második részében a püspök a teológia- és dogmatörténet vázlatos áttekintésével mutatta be a krisztológiai mondanivaló legfontosabb elemeit.
Az előterjesztés utolsó harmadában különböző korszakok és helyek Jézus-ábrázolásainak bemutatása színesítette az addig elhangzottakat. A püspök rámutatott: amennyire a krisztológiai felfogás befolyásolja az ábrázolásmódot, legalább olyan mértékben hat vissza – különösen templomaink oltárképeinek és gyülekezeteink Jézus-képének összefüggésében – az ábrázolásmód egy-egy közösség krisztológiájára.

További képek és az előadás prezentációs anyaga megtalálható a Déli Egyházkerület honlapján, itt:

http://del.lutheran.hu/hirek/mit-tanit-egyhazunk-2013-jezus-krisztus-szemelyerol/

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

Prezentáció

Elküldte Lengyelné Gergely Noémi idő 2010. február 13., 19:04
Tisztelt SZerkesztőség!

Nem találom a letölthető linkjét, pedig nagyon érdekelne.


Kérem segítségüket.

Üdvözlettel:Lengyelné Gergely Noémi

Anyag

Elküldte Horváth-Bolla Zsuzsanna idő 2010. február 14., 13:13
A cikk aljára beírt linken:
http://del.lutheran.hu/[…]/
A lap alján van feltéve a prezentáció.
Üddözlettel.