LVSZ konzultáció kezdődött Budapesten – Dr. Szabóné Mátrai Mariann tartotta a nyitó istentiszteletet – Képekkel!

Létrehozás: 2009. június 26., 22:55 Legutolsó módosítás: 2009. június 27., 09:25

Budapest – Ma délután (2009. 06. 26.) érkeztek meg a Lutheránus Világszövetség tagországainak képviselői arra a négynapos konferenciára, amelyet az Evangélikus Hittudományi Egyetemen rendeznek. A konferencia hivatalos címe és témája: 20 évvel a rendszerváltás után – Egyház és állam a társadalomban átalakulás alatt. Szöveg és fotó: Bolla Zsuzsanna

 
 
LVSZ konzultáció kezdődött Budapesten – Dr. Szabóné Mátrai Mariann tartotta a nyitó istentiszteletet – Képekkel!

Az istentisztelet

A vendéglátó Magyarországi Evangélikus Egyház részéről dr. Fabiny Tibor professzor köszöntötte az egybegyűlteket, majd a korábban lezajlott négy európai területi konferenciáról számoltak be a küldöttek.

Ezután dr. Marianne Subklew tartott előadást arról, hogy a rendszerváltás óta milyen változások történtek Németország keleti és nyugati felében az egyházban.

Kiscsoportokban meg is beszélték egymás között a résztvevők, melyek azok a problémák, amelyekkel az elmúlt húsz évben az egyes országok lutheránus egyházai szembesültek és meglepő eredményekre jutottak.

Bár a különböző tagegyházak helyzete merőben más, vannak olyan alapproblémák, amelyek mindenütt felbukkannak: Egyrészről megállapítást nyert, hogy kevés a fiatal az egyházban, másrészről évről évre egyre kevesebb adomány érkezik, és csökken a vállalkozó szellemű hívek száma, akik felelősen gondolkodva kivennék a részüket az egyház- és gyülekezetépítésből. Vannak egyházak, amelyekben lelkészhiány tapasztalható, másokba pedig épp a teológiákon „túltermelt” lelkészek elhelyezése jelent gondot a kevésszámú gyülekezetben. Fontos lenne megtalálni azokat a jellemzőket, amelyek a lutheránus egyház sajátjai, és fontos lenne egy újfajta missziós lelkület útjait is kiépíteni – állapították meg összefoglalásképpen a résztvevők.

Ezután este hat órakor került sor a megnyitó istentiszteletre, amelyen dr. Szabóné Mátrai Mariann hirdette az igét és teológusok szolgáltak zenével.

Az istentiszteleten dr. Orosz Gábor Viktor segédkezett az úrvacsora osztásában, amelyet nagy közös körben vettek a résztvevők.

A konzultáció hétfőig (2009. 06. 29.) tart, addig a résztvevők számos kapcsolódó témát tárgyalnak meg, s részt vesznek városnézésen, munkaebéden, istentiszteleten  és munkacsoport megbeszéléseken is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben