Új vezető püspöke van a lengyel evangélikusoknak – Dr. Fabiny Tamás az LVSZ köszöntőjét tolmácsolta – Sok képpel!

Létrehozás: 2010. január 08., 18:39 Legutolsó módosítás: 2010. január 10., 11:42

Varsó – A lengyel főváros központjában található Szentháromság evangélikus templomban 2010. január 6-án ünnepi istentisztelet keretében avatták a Ágostai Hitvallású Lengyel Evangélikus Egyház vezető püspökévé Jerzy Samiecet. A 46 éves új püspök Janusz Jagucki helyébe lép, aki éppen kilenc éven állt a 75 ezer tagot számláló egyház élén. Tíz évre szóló mandátumát azért nem töltötte ki, mert az egyháza tényfeltáró bizottsága által nyilvánosságra hozott adatok szerint a rendszerváltozás előtt együttműködött az állambiztonsággal, ezért aztán lemondásra kényszerült. Szöveg: dr. Fabiny Tamás. Fotó: Jerzy Below, Danuta Matloch

 
 

Jerzy Samiecet elődje, Janusz Jagucki iktatta be hivatalába, dr. Hans-Jürgen Abromeit, pomerániai és dr. Milos Klatik szlovákiai püspök segédletével. A szertartáson Európa evangélikus egyházainak képviseletében mintegy negyven püspök és egyházi vezető volt jelen, köztük dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház külügyi munkáért is felelős püspöke. Ő nemcsak egyháza, hanem a világ mintegy 60 millió evangélikusát tömörítő, genfi székhelyű Lutheránus (Evangélikus) Világszövetség köszöntőjét is tolmácsolta.

Az ünnepi istentiszteleten jelen volt és felszólalt Jerzy Buzek, az Európa Parlament – evangélikus vallású – elnöke is. Köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, hogy a világválságból való kilábalásnak nemcsak gazdasági és politikai, hanem morális összetevői is vannak, amelyeket kiváltképpen képviselnek az egyházak.  

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben