Konferenciával ünnepelték a 100 éves Luther Otthont

Létrehozás: 2009. november 15., 12:34 Legutolsó módosítás: 2009. november 15., 12:35

Budapest – Konferenciával ünnepelte első tanéve elindulásának 100. évfordulóját a Luther Márton Szakkollégium – vagy közismertebb nevén a Luther Otthon – november 13-án, pénteken délután, működésének egykori helyén, az Üllői út 24. szám alatt. Szöveg: Kőháti Dóra

Konferenciával ünnepelték a 100 éves Luther Otthont

A Luther Otthon mai épülete

A hallgatóság soraiban két, életkorban igencsak különböző, de az otthon iránt érzett belső elkötelezettségben azonos korosztály tagjai foglaltak helyet: az egykori Luther-otthonos „öregdiákok”, és a mai fiatal egyetemi, főiskolai hallgatók. Egykor Maléter Pál is – igaz, mindössze néhány hónapig – lakója volt az intézménynek, ma emléktábla rözíti az itt töltött idő emlékezetét az épület falán.

A jelenlévőket Barthel-Rúzsa Zsolt, a Szakkollégium lelkész-igazgatója köszöntötte. Az igei alapot dr. Szabó Lajos teológiai professzor, a kollégium igazgatótanácsának elnöke adta ApCsel 5,38 alapján.

Prőhle Gergely az értelmiség helyéről és szerepéről szólva több pontba rendszerezve fogalmazta meg gondolatait, és részletesen szólt az Élő kövek egyháza – Az evangélikus megújulás stratégiája című dokumentum vonatkozó részeiről.

Előadásokkal idézték fel a kollégium több korszakát, az alapítástól a bezárásig, majd a kényszerű szünet utáni újraindulás utáni időszakot. Adamis Géza egykori szenior és dr. Kertész Botond történész adott teljes képet a Luther Otthon történetéről, és a kollégium jövőjéről is beszélgettek a felszólalók, Deme Kornél diákpresbitériumi, és Csobán Csaba szakkollégiumi elnök, Barthel-Rúzsa Zsolt igazgató moderálása mellett.

A centenáriumi ünnepi konferencia fogadással zárult.

További részletek, valamint interjú dr. Szabó Lajossal és Barthel-Rúzsa Zsolttal a november 22-én megjelenő Evangélikus Életben olvasható.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben