Istentisztelet, kórusok, versek, könyv, kiállítás – Hálát adtak Istennek a 100 éves terényi templomért

Létrehozás: 2010. október 19., 09:09 Legutolsó módosítás: 2010. október 19., 09:15

Terény – 2010. október 17-én zsúfolásig megtelt a Nógrád megyei Terény közelmúltban újjáépült evangélikus temploma. A gyülekezetben ezen a napon adtak hálát a100 évvel ezelőtt épült templomért. Fotó: Kovács István

A templomépítés előtt a település evangélikusait előbb Szügyből, majd Bérről gondozták, idővel pedig a cserhátsurányi gyülekezet filiája lettek. 1910-ben nyolc hónap alatt felépült a templom.

A hálaadó istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke a farizeus és a vámszedő példázata (Lk 18,9-14) alapján az egyedül helyes templomi magatartásról, az Isten előtti megalázkodás szükségességéről szólt.

A liturgiában részt vett Szabó András esperes, Fűke Szabolcs helyettes lelkész, valamint Gulácsiné Fabulya Hilda, a gyülekezet korábbi lelkésze, aki egyúttal egyházunk szlovák nyelvű lelkigondozói szolgálatának a vezetője is. Neki köszönhetően az ősök nyelvén is hangzott az ige, az áldás és az imádság.

Az istentiszteleten szolgált a Kalácska asszonykórus, valamint a helyi és a galgagutai gyülekezet kórusa és ifjúsági énekkara. Verset mondott Záborszky Csaba előadóművész és a gyülekezet több fiatalja.  Az ünnepi istentiszteletetkövető díszközgyűlés keretében a terényi származású Csordás János történész – a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanára – mutatta be megjelenés előtt álló könyvét. Ugyanő rendezte azt a gyülekezettörténeti kiállítást, amelynek az egyházközség vendégháza adott otthont. 

További képek az Északi Evangélikus Egyházkerület honlapján tekinthetőek meg:

http://eszak.lutheran.hu/mediatar/kepgaleria/2010/2010.10.17-tereny-100-eves

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben