Ihletett irodalom teológián innen és túl – avagy az isteni sűrítés csodája – A Lelkészakadémia legutóbbi kurzusáról

Létrehozás: 2010. június 10., 08:35 Legutolsó módosítás: 2010. június 10., 08:37

Balatonszárszó – 2010. június 4. és 8. között tartották Balatonszárszón a Lelkészakadémia 24. kurzusát Ihletett irodalom teológián innen és túl – avagy az isteni sűrítés csodája címmel, azzal a nem titkolt céllal, hogy fontos lenne, hogy a lelkészi szolgálatban az irodalmi tudatosság, olvasottság egyre erősebb legyen. Szöveg: evangelikus.hu

Az előzetes érdeklődésből kitűnt, a téma sokakat izgat a lelkészi
karból, sajnos azonban a nyár előtti utolsó hajrában, sokan mégse tudtak eljönni. A kurzus során előadások, beszélgetőkörök és drámajáték-gyakorlatok váltották egymást.

Szombat délelőtt Mártonffy Marcell tartott előadást a Harmonia caelestis 340. számozott mondatából vett Isten hiánya pontosan Isten-alakú címmel, délután pedig Gáncs Tamás beszélt Pilinszky esszenciális teológiájáról. Az esti együttlét alapját az otthonról hozott kedves versek, regényrészletek adták.

Vasárnap Tatár György Bibliai hős – irodalmi hős, illetve Vezet-e politikai út a Bibliába? (A jebuzeusok) előadásai hangzottak el, s ezek adták a délutáni beszélgetés alapját is.

A negyedik-ötödik nap Kiss Zsuzsa vezetésével röpült el – A Biblia mint kód címmel „töprengett” Nemes Nagy Ágnes, Tandori Dezső, Bodor Ádám szövegei, valamint Hieronymus Bosch és a veleméri templom képei alapján, továbbá Michelangelo Piéta-szobraival és Szabó T. Anna Lomtalanítás című versével vezetett drámajátékot.

Hasonló hatást vált ki a drámázás is a részvevőből, mint az olvasás: lehet, hogy a sztorira nem emlékszik majd pontosan, de úgy tudja megmozdítani az embert hogy többé nem lesz egészen ugyanaz, mint előtte volt. Végül rájön, nem is ő alakította a jelenetet/szobrot, hanem az alakította őt. A „játék" anyaga elszáll, a hatása marad meg – mint Jézus egyetlen írásának, melyet a kövezésre készülők előtt írt a földre. Nem tudjuk, mi volt az, de tudjuk a történet hatását – ott valami új kezdődött. A történet fordulatot vett, emberek átalakultak, egy új élet jutott lehetőséghez.

A teremtő erejű írás/Írás formálta a szárszói csapatot, s reményeink szerint még majd minél többeket.

http://www.evangelikus.hu/Members/bollazsu/lelkeszakademia-24.-kurzus-ihletett-irodalom-teologian-innen-es-tul-2013-avagy-az-isteni-surites-csodaja

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben