Hogyan került a vincellérszeminárium a kiskőrösi imaházba?

Létrehozás: 2009. november 30., 16:25 Legutolsó módosítás: 2009. november 30., 16:28

Kiskőrös – November 27-én, pénteken került sorra az immáron évek óta hagyományos vincellérszemináriumra. Hazánk uniós csatlakozása előtt döntött úgy a gyülekezet, hogy az Iniciatíva Protestáns Vállalkozói Egyesület segítségével és szakmai támogatásával rendszeres képzéseket szervez evangélikus vincelléreknek. Azoknak, akik szeretnének a változó piaci körülmények között is talpon maradni, s ezen felül pedig fontosnak tartják a váltást a mennyiségi szemléletről a minőségi irányába. Szöveg és fotó: Lupták György. Az eseményről az Evangélikus Élet következő (2009. 12. 06.) számában is olvashatnak.

Évente, november utolsó péntekjén kerül sor erre a rendezvényre, amikor is délelőtt szakmai előadást hallgatnak meg a résztvevők, délután pedig egy újbor mustra zárja a napot. Lupták György esperes nyitóáhítata után Font Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke – aki nem utolsósorban soltvadkerti evangélikus presbiter is, – szólt elsőként a mezőgazdaság társadalmi beágyazottságáról hazánkban. Beszélt a mezőgazdaságot ért pusztító ámokfutás következményeiről, de szólt a kiút lehetőségeiről is, hisz Magyarországon a mezőgazdaság a családi gazdaságok újbóli felerősítésével a legnagyobb munkaadóvá válhatna, ezzel jelentősen javítva a jelenlegi foglalkoztatottsági és eredményességi mutatókon.

A következő előadást Györe Dániel tartotta, aki az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa. Szakterülete a szőlészet és a borászat. Borpiaci kilátásainkról és versenyesélyeinkről szólt, mondhatni fájdalmasan reálisan: „A vincellér is azért kel korán és fekszik későn, mert szeretne minél jobb bort előállítani s azt lehetőleg a legjobb áron eladni. A mostani szüretre azonban a megalázóan alacsony felvásárlási árak voltak a jellemzőek. Akkor, amikor egy kiló krumpli áráért két kiló szőlőt lehet venni, nos, ilyen körülmények között szinte lehetetlen a kistermelők piacra jutása.”

A délutáni bormustrát Módos Péter, a Magyar Borakadémia korábbi elnöke, borakadémikus vezette. A szeminárium mintegy ötven részvevője, – köztük a Kiskőrösi Vincellérképző végzős tanulói, – összesen negyven fajta bort hozott el bírálatra. Egymás után véleményezte a szakember az ilyenkor még nem kész borokat, s a vincellérek kóstolás közben buzgón jegyzeteltek, hiszen még a pincékben is sok minden változhat. Általános vélemény volt, hogy az idei évjárat a vörösborokból kiemelkedően jónak ígérkezik, de a fehér borok is reményt keltőek.

S hogy kerül a csízma az asztalra – vincellérszeminárium az imaházba? Egy gyülekezetnek arra is oda kell figyelnie, miből és hogyan élnek a tagjai. S ha tud, akkor segítsen, akár ily módon is.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben