Gáncs Péter püspök nyilatkozata a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziummal kapcsolatban

Létrehozás: 2009. július 14., 10:58 Legutolsó módosítás: 2009. július 14., 11:03

Budapest – Az alábbiakban – szó szerinti formájában – közöljük azt a nyilatkozatot, amelyet Gáncs Péter püspök juttatott el az elmúlt héten a Népszabadság újságírójához, Pintér Attilához, a Fasori Gimnáziummal kapcsolatban.

Gáncs Péter püspök nyilatkozata a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziummal kapcsolatban

Gáncs Péter

Nyilatkozat

A Magyarországi Evangélikus Egyház, mint intézményfenntartó továbbra is abban érdekelt, hogy a Fasori Evangélikus Gimnázium mind a világi, mind az egyházi törvények figyelembevételével működjön.

Az egyház méltányolja dr. Ódor László igazgató úr mindazon fáradozását, mellyel az iskola nemzetközi kapcsolatrendszerének fejlesztésére, hazai hírnevének növelésére törekszik, ugyanakkor értetlenül áll mindazon gondolatkísérletei előtt, melyek az intézmény fenntartói hátterének módosítását célozzák.

Az egyház oktatási intézményeinek finanszírozása közmegelégedésre történik, amit a többi iskola konszolidált, sikeres működése is bizonyít. Éppen ezért igazgató úrnak a fenntartó gyakorlatára vonatkozó kritikai megjegyzéseit nem csupán fegyelmi megfontolásból, hanem tartalmilag is indokolatlannak tartja.

A Fasori Gimnázium sok évtizedes múltja, magas pedagógiai színvonala, szabadelvű légköre, az evangélikus hitelvekből táplálkozó lelkisége és persze patinás épülete miatt is a hazai középfokú oktatás egyik zászlóshajója, melynek irányítása igen összetett feladat.

A MEE Országos Presbitériuma ezért tárgyalta az iskola működésének kérdését és bízta meg Országos Irodájának igazgatóját, hogy az egyház más, sikeresen működő gimnáziumai vezetőinek bevonásával vizsgálja meg Ódor igazgató úr javaslatait, az iskola gazdálkodását és a jövő tanév előkészítésének állását.  

Budapest, 2009-07-09                                          Gáncs Péter, püspök 

 

Linkek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben

fasor

Elküldte Balicza Iván idő 2009. július 15., 07:26
A média mindig torzít,egyoldalú, keresi a szenzációt. Ha még a riportalanynak is ez a szándéka, az már manipuláció. Nem tudom, a fasori gimnázium igazgatója miért látja úgy hogy alaptalan az iskola és az ő elképzeléseinek kritikai megítélése, a tény, hogy mind diákok, mind szülők nincsenek megelégedve vele. Az pedig érthetetlen, hogy hogyan gondolja, hogy az egyházi fenntartás alól kivonná magát, de az egyházi iskoláknak járó támogatást igényli. Most akkor egyházi, vagy nem? Ha igen, akkor igenis van a fenntartónak irányítási joga és elvárása, ha nem, akkor a támogatás sem járhat. A Fasor evangélikus Gimnázium, fenntartója az Evangélikus Egyház, nemcsak joga, hanem kötelessége is gyakorolni a fenntartói jogokat, amelyhez az intézmény vezetőjének alkalmazkodnia kell. Ha neki más az elképzelése, hozzon létre egy alapítványi iskolát, abban egyszemélyben kísérletezhet.
Gáncs püspök Úr sajnos átgondolatlanul és félreérthetően használja a "szabadelvű" kifejezést, ez ma Magyarországon mást jelent, mint amire gondol. A gondolkodás szabadsága elég széles az evangélikus egyházban, de semmiképpen nem szabadelvű, mert a széles medren belül marad, Isten Igéjéhez, a Szentíráshoz kötött. A Fasor - és egyetlen evangélikus iskola, lelkész és gyülekezet sm - ne legyen "szabadelvű", hanem az evangélium szabadságával élő. Nehéz dolog, tudom, megtalálni a jó utat a szabadelvőség (liberalizmus) Szküllája és a fundamentalizmus Kharübdisze között, de Isten Igéje és a Szentlélek megvilágosító munkája által nem lehetetlen.
A Fasornak az Evangélikus Egyház "zászlóshajó" iskolájának kell maradnia, még ha ennek esetlegesen nehéz személyi döntések lennének is az ára.
Balicza Iván
lelkész
Budavár