Eljutni a határig – Húsz év távlatából a jövő felé

Létrehozás: 2009. július 07., 08:49 Legutolsó módosítás: 2009. július 07., 09:10

Sopron – Július 3-án este a Nyugat-magyarországi Egyetem aulájában a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE), az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) és Sopron város képviselői nyitották meg az Eljutni a határig – Határnyitás 1989-2009 című szimpóziumot. Szöveg: Bolla Zsuzsanna

Eljutni a határig – Húsz év távlatából a jövő felé

Szimpózium – Húsz év távlatából a jövő felé Fotó: Bolla Zsuzsanna

A megnyitón Ittzés János, a MEE elnök-püspöke, dr. Michael Bünker, az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) főtitkára, az Ausztriai Evangélikus Egyház püspöke, valamint dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntötték a résztvevőket.

Ezután dr. Kárpáti Gyorgy korabeli filmfelvételét nézhették meg az augusztusi eseményekről, amely a Páneurópai piknik '89 – Határtalan történet címet viseli. A rendezővel dr. Fabiny Tamás, a MEE Északi Egyházkerületének püspöke beszélgetett az első nap zárásaként a filmről.

Július 4-én délelőtt a soproni evangélikus templomban tartott reggeli áhítat után a Liszt Ferenc Konferencia- és Kultúrális Központban szemtanúk szólaltak meg, valamint politikusok, újságírók beszéltek és a protestáns egyház egykori és mai szerepét vitatták meg az összesereglettek.

A beszélgető partnerek között volt Németh Miklós, Magyarország egykori miniszterelnöke, Balog Zoltán, parlamenti bizottsági elnök, református lelkész, Prőhle Gergely, országos felügyelő, korábbi berlini és berni nagykövet, dr. Oplatka András, történész-újságíró, dr. Michael Bünker, püspök, Susanne Hackl, az ORF korábbi munkatársa, Thomas Wipf, az Európai Protestáns Egyházak Közösségének elnöke, valamint Horst Weber, korábbi felügyelő, rendőr, és két egykori szemtanú is.

A program egykori dokumentumok és tárgyak kiállításának megnyitójával folytatódott, majd délután városnéző és beszélgető programok között lehetett válogatni.

Július 5-én Sopronpusztán, a Páneurópai piknik emlékhelyén ünnepi istentisztelettel emlékeznek meg az egyház képviselői, amelyen dr. Johannes Friedrich, a Bajorországi Evangélikus Egyház tartományi püspöke fog prédikálni. A 10 órakor kezdődő istentiszteletet a Magyar Televízió is közvetíti, délben.

Az egyes eseményekről folyamatosan töltjük fel beszámolóinkat. (Aktuális és interjú rovat)

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben