Egyházunk külkapcsolatokért felelős püspöke is részt vesz a lengyel evangélikus püspök iktatásán

Létrehozás: 2010. január 05., 19:24 Legutolsó módosítás: 2010. január 05., 19:25

Varsó – Január 5-én és 6-án Lengyelországban tartózkodik Fabiny Tamás püspök. Varsóban iktatják be hivatalába Jerzy Samiec lengyel evangélikus püspököt és az istentiszteleten részt vesz Fabiny Tamás is, aki a Lutheránus Világszövetség üdvözletét fogja tolmácsolni a frissen beiktatott püspöknek. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Egyházunk külkapcsolatokért felelős püspöke is részt vesz a lengyel evangélikus püspök iktatásán

Jerzy Samiec

Az új lengyel püspököt tavaly október 17-én választották meg Varsóban a Lengyelországi Evangélikus-Lutheránus Egyház élére. A püspökválasztásra azért volt szükség, mert a korábbi püspöknek vissza kellett lépnie hivatalából, mert a zsinat megvonta tőle a bizalmat. Vizsgálatok kiderítették, hogy a püspök korábban együttműködött az államhatalommal.

Jerzy Samiec 1963-ban született Cieszynben. 1983 és 1988 között a Varsói Keresztény Teológiai Akadémián tanult teológiát, majd 1989-ban ordinálták. Felavatása óta Gliwicében volt lelkész, ahol gimnáziumot alapított és a zsinat elnökévé is megválasztották.

Jerzy Samiec két másik jelölttel szemben nyerte meg a püspökválasztást. Pragmatikusabbnak és nyíltabbnak tűnt a többieknél. Az újonnan választott püspök első interjúiban az ökumenikus összefogás szükségességét hangsúlyozta és a lengyelországi egyházban a női ordináció bevezetésének szükségessége mellett tette le voksát. Ezzel és más teológiai kérdésekkel szembeni nyílt hozzáállásával sokakat maga mellé állított. Szorgalmazta azt is, hogy az egyházi vezetők átvizsgálása minél hamarabb lefolytatódjék, független történészek bevonásával szeretné a további állambiztonsági aktákat átvizsgáltatni.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben