Dr. Fabiny Tamás püspök részt vett a finn egyházi napokon

Létrehozás: 2009. augusztus 25., 18:54 Legutolsó módosítás: 2009. augusztus 25., 19:10

Jyveskyle – Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház külkapcsolatokért felelős püspöke és felesége a Finn Evangélikus Egyház (Suomen evankelis-luterilainen kirkko) meghívására több napos hivatalos látogatáson vett részt Finnországban. Fotók: Kristiina Paananen, Mirja Aukee-Peiponen, Jussi Rytkönen

 
 

Jyveskylében előbb egy olyan konferencián vettek részt, amelynek témája a finn egyház külkapcsolata volt, különös tekintettel a testvérgyülekezetekre. A több, mint 100 résztvevő olyan gyülekezetekből érkezett, amelyeknek Magyarországon, Észtországban és Oroszországban vannak testvérgyülekezeteik. Fabiny püspök „Beszélgetés és vigasztalás” címmel a Magyarországi Evangélikus Egyházról és testvérgyülekezeti kapcsolatainkról tartott előadást.

Ezt követően a püspök és felesége részt vett az augusztus 21-23 között ugyancsak Jyveskylében megtartott „egyházi napokon”, amelyre közel húszezer látogató érkezett Finnország minden tájáról. A találkozó egyik hivatalos programjaként fórumot rendeztek az egyházak és a politikai rendszerváltozás témakörében.

A kerekasztal-beszélgetést Jussi Rytkönen lelkész, a Kotimaa című egyházi hetilap újságírója vezette, résztvevője volt még Matti Repo finn püspök Tamperéből és Julius Filo nyugalmazott szlovák püspök Pozsonyból. A fórumon Fabiny püspök részletesen szólt a magyarországi rendszerváltozásról, az akkori és azt követő egyházi életről, valamint a jelen kihívásairól. Ezek között megemlítette a határon túli magyarok helyzetét, kifogásolva a szlovák
nyelvtörvényt, amely súlyosan korlátozza egy kisebbségi nemzet jogait.

Ugyancsak részt vett az egyházi napokon a debreceni, valamint a nyíregyházi gyülekezet küldöttsége, akik finn testvérgyülekezetük meghívására érkeztek Jyveskylébe. Augusztus 19-től részt vettek egy egyházi szervezésű országos találkozón, ahol mintegy ötezer résztvevőre számítanak. Fabiny püspök látogatása tovább mélyítette a finn-magyar egyházi kapcsolatokat.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben