Csepin Péter és Zsolnai Gábor hagyományőrzők voltak a vendégek Dunaújvárosban

Létrehozás: 2009. november 30., 15:02 Legutolsó módosítás: 2009. november 30., 15:04

Dunaújváros – A Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezetben Csepin Péter és Zsolnai Gábor hagyományőrzők voltak a hétvégén a vendégek. Ők ősszel tértek haza lóháton Kazahsztánból, hátuk mögött hagyva 7000 km-t. Szöveg és fotó: Stermeczki András

Isszik kurgántól az Aranyember sírjától indultak át a Kazah sivatagon át, az Aral tó partja mellett Ukrajnán és Románián keresztül, az Eger melletti Ószajlánál található – a hagyomány szerint Atilla sírjaként számon tartott –kurgánhoz. Ezért is hívták „expediciójukat” így: az Aranyembertől Atilláig.

Útjuk során számos kalandos élménnyel gazdagodtak. Megtapasztalták a távoli népek sajátos vendégszeretetét és az orosz emberséget. A forró nap és a víz hiánya mellett mégis a Szovjetunióból ittmaradt bürokrácia és értelmetlen butaságok jelentették a legnagyobb nehézséget, melyet az Európai Unió Román határánál is megtapasztalhattak.

Viszontagságos útjukról a képes beszámoló minden hallgatójuk számára élmény volt.

Csepin Péter és Zsolnai Gábor korábban már több hasonló utat tettek meg lóháton. Így jutottak el Spanyolországba, Sziciliába, Törökországba, és többször kerülték meg lóháton, XVI. századi korhű magyar ruhában, karddal az oldalukon a Kárpát koszorút.

Egy pálos szerzetes szerint ha valaki lovon és fegyverrel megkerüli országát, akkor a haza jobb sorsra derül. Reméljük így lesz, hiszen a bátor előadók is erről tettek bizonyságot.

Ezt követően dr. Varga Tibor jogtörténész beszélt advent és karácsony ősi népi, keresztyén üzenetéről. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben