Budapesten folytatódott a Lutheránus Világszövetség képviselőinek tanácskozása

Létrehozás: 2009. november 20., 12:00 Legutolsó módosítás: 2009. november 23., 19:11

Budapest – A Lutheránus Világszövetség delegáltjai a révfülöpi megemlékező konferencia után szerdán és csütörtökön Budapesten folytatták a tanácskozást. A csütörtöki alkalomról diavetítés formájában fényképes beszámolónkat láthatják. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna.

A révfülöpi felszólalók érdekes háttér-információkat is elmondtak arról, hogy a 25 évvel ezelőtti találkozó megszervezésekor milyen politikai alkukat kellett kötni az akkori állami vezetéssel és az egyházunk felett álló Állami Egyházügyi Hivatal képviselőivel.

Felmerült kérdésként az is, hogy az evangélikus-lutheránus egyházak hogyan viszonyuljanak ahhoz, hogy az Amerikai Evangélikus-Lutheránus Egyházban, valamint a Svédországi Evangélikus-Lutheránus egyházban is nemrégiben engedélyezték azt, hogy homoszexuálisok is összeházasodhatnak templomban, illetve homoszexuális lelkészek szolgálata is lehetséges ezen egyházak gyülekezeteiben.

Szinte egyöntetű volt a válasz: a többi lutheránus egyház ugyan elhatárolódik attól, hogy hasonló lépéseket tegyen a homoszexuálisok érdekében, mégsem kívánnak szakítani a két fenti tagegyházzal, azaz a kommunió megőrzése a céljuk a lutheránus egyháztesten belül.

Az ilyen problémás kérdéseket a jövőben is szeretnék megtárgyalni, abban állást foglalni, a kölcsönös véleménycsere jegyében, anélkül, hogy az a Lutheránus Világszövetségen belül bármiféle szakadáshoz, békétlenséghez vezetne.

Emellett a kérdéskör mellett azonban még számos más problémával is foglalkoztak a tanácskozás résztvevői: a klímakérdésről, a nők ordinációjának kérdéséről, a válásokról és az otthoni nők elleni erőszakról is szó esett.

Ezeket a témákat a 2010-ben Stuttgartban tartandó nagygyűlésen is meg fogják vitatni. Ott azonban a fő téma a „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – „Kenyér és remény” – lesz.

A csütörtöki napon, Budapesten annak a megtárgyalására is sor került, ki kerüljön a nyugdíjba vonuló Christoph Klein, a Közép-Kelet Európai régió alelnökének helyére. Számos javaslat érkezett, a jelöltek szavazása a későbbiekben történik.

A következő tanácskozás Pozsonyban lesz, ahol a szubrégiókból (1. Baltikum, 2. Oroszország, 3. Csehország, Slovákia, Slovénia, Szerbia, Lengyelország, 4. Magyarország és Románia) a Stuttgarti nagygyűlésen résztvevő küldöttek személyéről is döntenek majd. A szabályok szerint a helyek 20 százalékát fiataloknak kell betölteniük, valamint egyensúlyban kell lenni az ordinált lelkészek és nemlelkészi küldötteknek is, és hasonlóképpen azonos arányban kell férfiaknak és nőknek is lenniük a jelöltek között.

A mostani konferencián ott volt Edmund Ratz (ELKRAS) az Oroszországban élő volganémetek püspöke, Olvas Panchu az Oroszországban élő finn kisebbségi egyház képviselője, Janis Vanags lett püspök, Stanislav Pietak sziléziai (csehországi lengyel kisebbség) püspök, Christoph Klein erdélyi szász püspök, Adrojáni Dezső erdélyi magyar püspök, Geza Erniša szlován püspök, Milos Klatik szlovák püspök, dr. Eva Vogel-Mfato az LVSZ Európa titkára, Mindaaugas Sabutis litván püspök, Gerhard Frey-Reininghaus cseh püspök, Janusz Jagucki lengyel püspök, Jerzy Samiec lengyel püspök, Janka Adameova a cseh egyház diakóniai képviselője, Lars Hofgren az LVSZ svéd referense és Janis Cummings az LVSZ genfi irodájának képviseletében. A résztvevők egy része jött azonban csak el a budapesti tárgyalásokra.

A Magyarországi Evangélikus Egyházat többek között dr. Fabiny Tamás püspök és dr Tarr Klára, a MEE külügyi osztályának vezetője képviselték.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben