Böjti előkészületek Balassagyarmaton: Az Ószövetség tükrében emlékeztek Jézusra

Létrehozás: 2010. március 28., 10:53 Legutolsó módosítás: 2010. március 28., 10:55

Balassagyarmat – A balassagyarmati evangélikus gyülekezetben, immár második éve ismerkedtek a zsidó hagyományokkal, a bibliaóra keretében. A haggada segítségével, a hittanon megtanultakhoz képest is jobban meg lehet érteni, hogy az egyiptomi szolgaságból való szabadulás ünnepe hogyan vált Jézus Krisztusnak, Isten egyszülött Fiának, az emberiségért vállalt szenvedése és halála által az úrvacsora ünnepévé. 2009. böjtjében, az első alkalommal, még mindössze 12-en vettek részt az alkalmon, idén viszont 20 főre kellett teríteni, hogy a templomot szimbolizáló főtt tojásból, a szolgaság emlékére könnyeket facsaró tormából, a téglák agyagát jelképező charoset mártásból, a bárányt is szimbolizáló maceszből és a „karpasz”-ként körbeadott petrezselyem levélből mindenkinek jusson. Szöveg: Bartha István

A felszabadult légkörű alkalom, egyrészt valóban felidézte a zsidó széder-est hagyományait, hiszen az előkészületekből és az utó munkálatokból is nagy örömmel vették ki részüket a résztvevők, másfelől viszont végig, az ószövetségi teológia tükrében is, az egyetlen szabadítóra, Jézus Krisztusra irányult a figyelem – hiszen minden egyes jelképes cselekmény a végső megoldás felé mutatott.

Az est végén, az ajtók kitárása, pedig kifejezetten a már megérkezett Illés próféta után jövő Messiás király fogadására utalt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben