Az alkalmas helyről gondoskodó Jézus – Felújított gyülekezeti központ és lelkészi hivatal a Fasorban

Létrehozás: 2009. április 06., 13:39 Legutolsó módosítás: 2009. április 06., 13:40

Budapest – „A valódi emberség jele a szépség iránti érzékenység” – idézte a walesi protestáns közösségek egyikének Jonathan Edwards nyomán megfogalmazott hitvallási cikkelyét Aradi György helyi lelkész a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség felújított gyülekezeti központjának és lelkészi hivatalának szentelésén. A 2009. április 4-én megtartott ünnepen a szentelési szolgálatot Győri Gábor, a Pesti Egyházmegye esperese végezte, Isten igéjét pedig Gáncs Péter a Déli Egyházkerület püspöke hirdette. Smidéliusz András írása.

 
 
Az alkalmas helyről gondoskodó Jézus – Felújított gyülekezeti központ és lelkészi hivatal a Fasorban

Fotó: Bartha Tibor

Mt 26,20 alapján elmondott igehirdetésében Gáncs Péter kihangsúlyozta: Jézus igényli és megteremti a közösséget tanítványaival, ezért gondoskodik számukra erre alkalmas helyről is. A vele való találkozásnak ugyanakkor egyaránt része a szent és a profán közösség megélése, ezekhez pedig Jézus korához hasonlóan ma is megfelelő helyszínre van szükség. A fasoriak gazdagon megáldott közösség, hiszen templomukban – melyet a főváros ékszerdobozaként is emlegetnek – a színek és arányok valódi szépséget alkotó együttese minden belépő számára alkalmas környezete lehet az Istennel való találkozásnak. „Mától a fasori gyülekezet megajándékozott gyülekezet olyan terekkel is, ahol egymással találkozhatunk” – tette hozzá az igehirdető. Találjon itt otthonra mindenki olyan módon, hogy közben átéli az Istennel való közösség áldásait. Gáncs Péter említést tett a megújult lelkészi hivatalról is, hiszen – mint mondta – aki ide belép, és keresi az egyház segítségét és szolgálatát, nem mindegy, mit talál. „Ide jó bejönni, letelepedni és megtapasztalni a találkozás örömét (…) Használjuk hát, és éljük át, hogy Isten is letelepedik mellénk, így lehetünk az ő gyermekei és egymás testvérei.” – zárta gondolatait a püspök.

Az ünnepen az egyházközség énekkarának (FAFÖK, Fasori Fiatal-Öregdiákok Kórusa) zenei szolgálatát hallgathatták meg az egybegyűltek, köszöntőt mondott Győri Gábor esperes és Gergely József, Erzsébetváros alpolgármestere. Az egyházi és önkormányzati forrásokból illetve gyülekezeti tagok, cégek és alapítványok (Zalakerámia, Tracon, Edgar Groz Alapítvány)  felajánlásaiból megújult gyülekezeti központ oltárfalát az ünnep alkalmából Polgár Rózsa Kossuth-díjas textilművész alkotása, a terem hátsó falát pedig Róth Miksa műhelyéből való két ólomüveg terv díszítette. A szentelési ünnep szeretetvendégséggel folytatódott, melyet délután négy órától művészi est követett Udvaros Béla rendező és Zs. Szabó Mária hegedűművész közreműködésével.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben