A norvég kapcsolat – A testvéregyházi együttműködés szorosabbra fűzése a célja a püspökasszony látogatásának

Létrehozás: 2009. október 30., 12:17 Legutolsó módosítás: 2009. október 30., 19:51

Budapest – Ingeborg Synøve Midttømme, a norvég Møre és Romsdal megye Egyházkerületének püspökasszonya szerdán délután érkezett Budapestre, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Evangélikus Egyházkerületének vendégeként. Munkatársával, Liv Anne Bjerkeland, egyházkerülete misszióért és külkapcsolatokért felelős referensével együtt november másodikáig maradnak és a két egyház között már 2001 óta fennálló testvéregyházi kapcsolatok szorosabbra fűzése a céljuk. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. (A püspökasszonnyal készített interjúnkat INTERJÚ rovatunkban olvashatják. – a szerk.)

A norvég kapcsolat – A testvéregyházi együttműködés szorosabbra fűzése a célja a püspökasszony látogatásának

Ingeborg Synøve Midttømme

A püspökasszony programja rendkívül sokszínű és sokrétű. A szerdai napon Budapest látnivalóival ismerkedett meg, majd csütörtökön azokkal a magyarországi evangélikus lelkészekkel és munkatársakkal ismerkedett meg, akik valamiféleképpen részt vettek már a norvégokkal folytatott közös munkában, ösztöndíjasként, vagy rádiómisszióban, illetve valamelyik norvég népfőiskolán gyűjtöttek tapasztalatokat.

Képek a közös imádságról:

Midttømme püspökasszony a püspöki hivatalban találkozott Benczúr László egyházkerületi felügyelővel, Endreffy Géza budaörsi lelkésszel, Blatniczky János szügyi lelkésszel, Gáncs Kristóffal, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat munkatársával, dr. Tarr Klárával, a Külügyi Osztály vezetőjével, Pál Mariettával az Ifjúsági Osztály munkatársával, és Malik Péter nyírteleki lelkésszel is.

Midttømme püspökasszony egyházkerületéről mesélve elmondta, hogy az ő egyházkerülete a legrégebbi és egyben a legújabb Norvégiában. Ez nem ellentmondás, mert bár itt találták meg a legrégebbi leleteket, amelyek a kereszténység norvégiai jelenlétére utalnak, mégis csak az 1980-as évek elején választották egyházkerületét külön a Bergeni Evangélikus Egyházkerülettől.

Képek a közös ebédről:

Norvégiában egyébként az evangélikus egyház államegyház, azaz az állam beleszól az egyházi működésbe. A 4,6 milliós lakosság 84 százaléka evangélikus, akik 11 püspökség alá tartoznak, a közigazgatási megyéknek megfelelően. Megtudtuk, hogy hét esperesség működik, illetve 98 gyülekezet van, amelyekben 80 lelkész dolgozik. Az ébredéseknek köszönhetően rengeteg missziós szervezet működik és erős a népfőiskolai mozgalom is.

A püspökasszonyt egy évvel ezelőtt választották meg és akkor dr. Fabiny Tamás püspökkel megújították azt a szerződést, amelyet a két egyház már 2001-ben megkötött.

Eszerint a norvég és magyar evangélikusok kölcsönösen imádkoznak egymásért, az egyházi élet, a teológia és a diakóniai munka területén igyekeznek egymást segíteni, tájékozódnak a lelkészi munkáról, a katechetikai módszerekről, a misszióról, egymás életéről. Az egyházi zene, a fiatalok megmozgatása területén különösen fontos a szálak szorosabbra fonása, melynek köszönhetően Ten Sing csoportok létrehozásában segítenek a norvégok, illetve ellátogatnak hozzánk olyan ifjúsági fesztiválokra, mint például a 2010-ben megrendezésre kerülő Szélrózsa találkozó. A tervek között szerepel közös lelkészi konferenciák szervezése, lelkészek és gyülekezetek közötti kapcsolatok létrehozása. A tanácskozáson részünkről szorgalmaztuk norvég teológiai és hittan anyagok fordítását, teológiai ösztöndíjasok küldését.

A közös imádság és ebéd után a magyar munkatársak norvég tapasztalataikról számoltak be Midttømme püspökasszonynak, aki magyarországi tartózkodása során pénteken ellátogat a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonba, ahol fogyatékosokkal és idősekkel találkozik, aztán a budafoki gyülekezetbe borkóstolásra megy. Szombaton reformációi istentiszteleten vesz részt Budaörsön, majd délután ellátogat a Terror Házába és az Evangélikus Országos Múzeumba. Vasárnap a pilisi evangélikusok vendége lesz, és ő fog prédikálni a vasárnapi istentiszteleten. Krámer György püspök-helyettes és felesége, Pángyánszky Ágnes lelkésznő látja vendégül. Hétfő reggel utazik vissza Norvégiába.

Képek a püspöki hivatalban folyt közös tanácskozásról:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben