Zöld kannát kapott útravalónak – Evangélikus lelkészt iktattak Kaposváron

Létrehozás: 2012. november 26., 22:42 Legutolsó módosítás: 2012. november 27., 15:43

Kaposvár – A Kaposvári Evangélikus Egyházközség szombaton negyedik lelkészét avatta fel. Pongrácz Mátét elődje, Szemerei János ajánlotta, aki 18 évig vezette a gyülekezetet. Zöld kannával adta át a stafétát. Forrás: kaposvarmost.hu, kapos.hu, nyugat.lutheran.hu

Pongrácz Mátét az ünnepi istentisztelet keretében Smidéliusz Zoltán, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese iktatta be. A fiatal lelkészt társai, kollégái is köszöntötték egy-egy bibliai idézettel. 

Videók:

http://kaposvarmost.hu/videok/kaposvar-most/2012/11/25/lelkeszavatas-zold-kannat-kapott-utravalonak_4056.html

http://kapos.hu/hirek/kultura/2012-11-25/videoval_negyedszer_iktattak_be_evangelikus_lelkipasztort_kaposvaron.html

Beszámoló az alkalomról a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület honlapján:
 

Meghitt, családias hangulatú istentiszteleten ünnepelte a kaposvári gyülekezet negyedik lelkésze, Pongrácz Máté beiktatását 2012. november 24-én, szombaton. Az iktatás szolgálatát Smidéliusz Zoltán somogy-zalai esperes végezte. A liturgiában közreműködtek az egyházközség teológushallgatói és a gyülekezet énekkara is.
Az első prédikációt az új lelkész közvetlen elődje, Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke tartotta. 1Kor 3,6 alapján arról beszélt, hogyan használ minket Isten a maga munkájában. „Nagy kincs bízatott ránk: Krisztus szeretetéről kell tanúskodnunk egy olyan világban, amely más szabályok szerint él” – mondta. Majd hozzátette: „Lelkészként abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy az első sorból nézhetjük Isten csodáit.” Szemerei János igehirdetése végén jelképes stafétabotként egy öntözőkannát adott át utódjának. 
Megtapasztalt csodákról tett tanúságot prédikációjában Pongrácz Máté a templomot megtöltő hallgatóság előtt. Alapigéül a következő mondatot választotta: „Ha ott lesz az ív a felhőn, látni fogom és visszaemlékezem az örök szövetségre, amelyet Isten kötött minden élőlénnyel, amely testben él a földön.” (1Móz 9,16) A megválasztott lelkész elmondta, hogy Istentől kapott jelet és személyes megerősítést jelentett számára az a szivárvány, amelyet Kaposvárra való érkezésekor látott. „Soha nem akarok semmi másról beszélni, semmi mást fontosnak tartani, mint hogy Krisztusról beszéljek nektek” – fogalmazta meg szolgálatának lényegét Pongrácz Máté. 
Az ünnepi közgyűlésen elsőként dr. Hári Tibor egyházmegyei felügyelő mondott köszöntőt. Luther szavaival arra biztatta a beiktatott lelkipásztort, hogy legyen vitéze gyülekezetének és egyházának. A kaposvári presbitérium nevében Sütő Zoltán másodfelügyelő szólt, a közösség tagjai pedig apró, jelképes ajándékokat adtak át Máténak. Kapott egy sálat, gyertyát, füstölőt, mogyoróvesszőt és énekkari cédét is. Dubovay Géza, a korábban itt szolgáló Dubovay Géza lelkész fia az édesapja által írt imádságot nyújtotta át oklevél formájában. Utolsóként Szemerei János gratulált utódjának. Az öntözőkanna mellé még egy ültetni való növényt is hozott egykori hatodévesének, valamint családja ajándékaként egy humoros apróságokból álló „túlélőcsomagot”. 
A jelenlévők ezután a helyi református gyülekezeti házban rendezett szeretetvendégségen folytatták az ünneplést. Itt köszöntötte Mátét előző szolgálati helyének, a nagyalásonyi egyházközségnek a küldöttsége is.
 
Képek az eseményről a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület honlapján:
http://nyugat.lutheran.hu/kepalbum-3/category/137-2012-11-24-kaposvar-lelkesziktatas

Köszöntések:
http://nyugat.lutheran.hu/esemenyek/317-lelkesziktatas-kaposvaron

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben