Soltész: normatív támogatás helyett feladatfinanszírozás lesz jövőre a szociális intézményeknél

Létrehozás: 2012. november 15., 11:45 Legutolsó módosítás: 2012. november 15., 11:48

Budapest – Jövőre átalakul a szociális intézmények finanszírozása: nem lesz normatív támogatás, helyette feladatfinanszírozási összeget kaphatnak – ismertette Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára szerdán, Budapesten. Forrás: MTI

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen elmondta, a szociális intézményekre szánt kiadások jövőre sem csökkennek. 

Az egyházi intézményfenntartók is ugyanakkora feladatfinanszírozási összeget kapnak jövőre, mint az állami kézbe kerülő szociális intézmények, így megszűnik az egyházi kiegészítő normatíva. Egységesen az ellátotti létszámmal arányos összegből kell azegyházaknak is fenntartaniuk intézményeiket, mint amennyiből az állami fenntartónak, a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságnak – tette hozzá.

A legtöbb területen – a költségvetés jelenlegi tervezete alapján – várhatóan nem csökken, hanem bizonyos mértékben nőni is fog a támogatás – tájékoztatott az államtitkár.

Soltész Miklós beszámolt arról, hogy az Emmi intézményeként januárban felállítandó szociális és gyermekvédelmi főigazgatósághoz tartozik majd a nyolc országos gyermekvédelmi és négy szociális intézmény, a megyei, a megyei jogú városok, valamint Budapest által működtetett szociális intézmények, köztük a fogyatékosokat, a pszichiátriai sérülteket, a szenvedélybetegeket ellátók, a gyermekvédelmi szolgálatok és a nevelőszülői hálózat is itt folytatja majd tevékenységét. Az idős- és hajléktalan-ellátás továbbra is helyi szinten marad – tette hozzá.

A civil fenntartók aggodalmaira válaszolva elmondta, hogy jövőre is hozzájutnak az idén megítélt több mint 21 milliárd forintos forráshoz, sőt néhány területen többletre is számíthatnak. Soltész Miklós ide sorolta az autisták otthonait, amelyek idén csaknem 100 millió forintnyi állami támogatást kaptak.

A szociális munka napja alkalmából az államtitkár kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át a területen dolgozóknak.

Magyarországon 15 éve, 1997 óta november 14-e a szociális munka napja.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
  • Küldés levélben